Site pictogram Tilburgers.nl

Social Sofa op de Heuvel. -een impressie-

De Onthulling

9 September 2006. Op de Heuvel in Tilburg zijn de eerste Social Sofas onthuld. Met het plan om in heel Tilburg uiteindelijk 1.000 van die bankjes te plaatsen De intentie is om het sociale contact bevorderen en de bankjes vormen plekken  waar mensen met elkaar een praatje kunnen maken. De Social Sofas zijn een initiatief van cabaretière Karin Bruers. Zij onthulde samen met burgemeester Ruud Vreeman de eerste 23 exemplaren.

Inmiddels hebben zeventig bedrijven al laten weten ook bereid te zijn om zo’n bank te sponsoren. Die worden verspreid over alle wijken in Tilburg geplaatst. De eerste 23 zijn het hele weekeinde te zien op de Heuvel. Hier een overzichtsfoto gemaakt door Lout Donders. Bron’

Het eerste bankje op de Heuvel dat moet verhuizen.

De Social Sofa “Op Mij” met een gedicht van Nick J Swarth heeft van 2006 tot 2007 op de Heuvel gestaan

Het bankje “Mozaiek” wordt als eerst op de Heuvel geplaatst. Die blijft daar staan totdat de werkzaamheden van het Pieter Vreede Plein een verhuizing noodzakelijk maken.

Na een paar omzwervingen staat deze bank voorjaar 2008 een aantal maanden bij de Hasselt Rotonde maar wordt later weer verplaatst. Exacte locatie nu niet bekend hier. Maar ik hou me aanbevolen voor tips, zodat ik de juiste plaats hier in de database kan noteren.

Plaatsing van ‘Op Mij’ en ‘Kwatspraot’

Dan worden er 2 bankjes op de Heuvel geplaatst:<“Op Mij” met een gedicht van Nick J Swarth erop:

op mij”
Op mij mag je kibbelen, discussiëren en blaten, mag je zorgzaam zijn, guitig en liefdevol wreed of zoenen en dapper lopen in andermans gaten, op adem komen als je het soms even niet weet

“Kwatsproat” op de Heuvel

En er  wordt er een kersenbankje geplaatst “Kwatsproat”. Behalve een foto zijn er weinig achtergronden meer van dit bankje te vinden. De volledige teksten op dit bankje zijn als volgt (na nauwkeurige bestudering van de foto):

Bij de tèèd:  Wè denkt gij van de (liste plaot van) ?

Door beschadigingen  zijn deze twee laatste bankjes helaas verloren gegaan.

Tilburg drie kunstwerken rijker

Het Lindeboom Genootschap omvat zo’n 30 Tilburgse bedrijven die minimaal 100 jaar bestaan en nog steeds actief zijn.  Ze wilden aan  de Tilburgse gemeenschap een  ‘social sofa (van Karin Bruers)  aanbieden.

Om in overeenstemming met de wens van de gemeente Tilburg het bankje een meer kunstzinnige uitstraling te geven, had het genootschap  de Tilburgse kunstenaar Rob van Trier in de hand genomen. Het resultaat was een in prachtig kleurig glas mozaïek uitgevoerd Bankje. Twee leden van het genootschap, de firma Panhuijsen Verpakking en de Hoefnagels Groep, vonden dit een dermate mooie sofa dat ook zij ieder  spontaan een Social Sofa van Rob van Trier  aan de Gemeente schenken. Daardoor is er nu sprake van een drieluik
Vrijdag 25 april 2008 werden ze op een prominente plaats op d’n Heuvel geplaatst.

– de Tilburgse kunstenaar Rob van Trier (Homepage)

– Link voor achtergronden en foto’s van de onthulling op vrijdag 25 April 2008.

Mobiele versie afsluiten