Sociale Raad vervangt Wmo adviesraad en Klantenraad Werk en Bijstand

vogels sociale raadNu de nieuwe Wmo, Jeugdwet en de Participatiewet per 1 januari 2015 worden ingevoerd en de gemeente vanaf dat moment verantwoordelijk is voor de uitvoering, is de gemeente ook verplicht om Tilburgers te betrekken bij de uitvoering van deze drie wetten. De gemeenteraad heeft in november 2013 (Programmabegroting 2014) besloten om hiervoor de Sociale Raad op te richten, die wordt gevormd door 9 à 12 burgers. De Sociale Raad gaat gevraagd en ongevraagd advies geven aan het College van Burgemeester en Wethouders bij beleidsvoorstellen op het terrein van de Wmo, de Participatiewet en de Jeugdwet. De huidige Wmo adviesraad en de Klantenraad Werk en Bijstand houden hiermee op te bestaan.

De huidige voorzitters van de WMO adviesraad (Paul van der Velden) en de Klantenraad Werk en Bijstand (Lizzy Heijmans) krijgen de opdracht om als kwartiermakers te zorgen voor een reglement, het oprichten van een stichting of vereniging en zij zullen ook de andere leden (vrijwilligers) van de Sociale Raad gaan werven.

De Sociale Raad behandelt geen individuele klachten van burgers, maar zal wel de belangenorganisaties, cliëntenraden, doelgroepen, jeugdigen en hun ouders de kans moeten geven om inspraak te hebben. De leden van de Sociale Raad worden geselecteerd op basis van hun deskundigheid en vaardigheden, maar zij mogen niet alleen namens hun eigen instelling of doelgroep in de Sociale Raad zitten, maar moeten dit op persoonlijke titel doen. Wie goede kandidaten weet, kan dat laten weten aan de twee kwartiermakers.

De huidige Wmo adviesraad en de Klantenraad krijgen subsidie. Het college wil deze twee subsidies (in totaal €172.033,-) ter beschikking stellen aan de nieuwe Sociale Raad. Deze subsidie mag worden gebruikt voor vergader-vergoeding (vacatiegeld), gebruik van een locatie en ondersteuning. Eénmalig krijgen de twee kwartiermakers een bedrag van maximaal 16.000 euro voor gemaakte kosten.

De Wmo adviesraad, de Klantenraad Werk en Bijstand, het Platform cliëntenraden Transitie jeugdzorg, het OTO (Overlegnetwerk Tilburgse Ouderen) en de landelijke organisatie Movisie zijn betrokken bij het oprichten van de Sociale Raad.

Geef een reactie