Somber begin, een tropisch midden en een koel einde

De weersverwachting voor de komende week: somber begin, tropisch midden en een koel einde. Maandag begint met veel bewolking waar wat lichte (mot)regen uitvalt. Tegen de avond is het droog en komt de zon erbij. Dinsdag begint eveneens met wat lichte neerslag. Daar komen de opklaringen echter al in de middag en dat is de opmaat voor een schitterende woensdag. Dan is het stralend zonnig zomerweer en wordt het zeer warm. Liggen de temperaturen op maandag en dinsdag op normale waarden, woensdag schiet er ineens uit, waarbij het zelfs tropisch warm kan worden tot 30 graden!

Op donderdag is het alweer voorbij en is het wachten op de koelere lucht die eraan komt. Het kan dan nog 25 graden worden, maar arriveert de lucht eerder dan blijft het kwik op een graad of 21 steken. Vanaf vrijdag zitten we tot in het weekeinde in de koelere lucht met zo’n 20 graden. Het blijft droog bij een afwisseling van zon en wolken.

Het werd de afgelopen dagen toch allemaal iets warmer dan verwacht. Afgelopen vrijdag werd in het midden van Brabant zelfs nog de zomerse waarde van 25 graden overschreden: Gilze-Rijen had 25,1°C en Tilburg 25,8°C. Daarmee was het voor het Tilburg alweer de achtste zomerse dag van deze maand, waarvan er twee tropisch waren op 6 en 7 juni.

Misschien dat er de komende week nog zo’n dag met meer dan 30 graden erbij komt. Want op woensdag wordt met een zuidelijke wind ineens zeer warme lucht uit Frankrijk aangevoerd. Maar zover is het nog niet en moeten we eerst deze zondag nog doorheen. Deze is met een waterig zonnetje begonnen als gevolg van de sluierbewolking en daar zullen we de hele dag last van hebben. Oorzaak is de nadering van een neerslaggebied die vanuit het zuidwesten onze kant opkomt. De bewolking zal dan ook steeds dikker worden. Daaruit kan vanmiddag wat lichte regen vallen, maar veel stelt het niet voor.

Net als gisteren, toen in Berkel-Enschot op het einde van de middag toch nog wat druppels vielen. Je zult meteen merken dat het wat koeler is vandaag. Niet alleen door de temperatuur die op 19 graden blijft steken, maar vooral ook door de matige zuidwestenwind wat het extra fris maakt. Vanavond breekt de bewolking en laat de zon zich uitgebreid zien. Het kwik zakt dan wel terug naar een graad of 14 en dat is ook de temperatuur voor de nacht. Dat komt omdat in de loop van de nacht de bewolking weer toeneemt en er wat lichte regen of motregen gaat vallen.

Oorzaak is de nadering van een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan die zich wil uitbreiden tot over onze omgeving. Maar ten noorden van ons ligt tussen IJsland en Schotland een depressie en deze wil ons ook een bezoek brengen. Het gevolg is dat deze twee weersystemen met elkaar gaan botsen wat resulteert in veel bewolking en neerslag. Omdat we steeds meer onder invloed van het hogedrukgebied komen bestaat de neerslag dan uit motregen of lichte regen.

We zien het op maandag die somber en miezerig van start zal gaan. Pas in de middag verschijnen er vanuit het westen wat opklaringen en zien we de zon nog tot in de avond. Daarbij staat er een matige zuidwestenwind, waarbij de thermometer 22 graden zal aanwijzen.

Op dinsdag is er in de ochtenduren nog steeds strijd in de atmosfeer, waardoor deze dag opnieuw met veel bewolking en wat lichte neerslag begint. Uiteindelijk geeft de depressie zich gewonnen en vertrekt naar Lapland. Het gevolg is dat in de loop van dinsdag al het grijs langzaam verdwijnt en plaats maakt voor opklaringen. In de nacht naar woensdag wordt het zelfs helder en kan er bij 12 graden nog wat nevel of mist ontstaan na al die nattigheid van de voorgaande dagen.

De woensdag wordt de mooiste en meteen warmste dag van de week. De zon zal de hele dag schijnen en het kwik zal richting de 30 graden gaan. Omdat er weinig wind staat zal het deze keer ook zeer warm aanvoelen en het blijft droog. Kortom, na een somber begin van de week ineens een schitterend zomerdag om door een ringetje te halen. Typisch Hollands zomerweer.

Op donderdag, als de astronomische zomer rond het middaguur van start gaat, trekt het hogedrukgebied verder naar het oosten en verdwijnt. Vervolgens komt er wel een nieuw hogedrukgebied, maar blijft bij de Britse Eilanden hangen. En dat is voor ons niet goed. De wind komt dan namelijk uit het noorden tot noordwesten en dat betekent aanvoer van koelere lucht en veel wolken vanaf de Noordzee.

Donderdag is de overgangsdag naar het minder warme weer. We beginnen met veel zonneschijn gevolgd door bewolking en een enkele bui. De temperatuur van die dag hangt af van wanneer de bewolking binnenkomt. Als dat later op de dag is kan het nog zo’n 25 graden worden, anders blijft het kwik op een graad of 21 steken. Vanaf vrijdag zitten we in het koele weerbeeld, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. Tot in het weekeinde blijft het droog en ligt de temperatuur rond de 20 graden en dat is te koud voor de tijd van het jaar.

Geef een reactie