Site pictogram Tilburgers.nl

Somber begin, maar vanaf donderdag zeer warm zomerweer

weerberichtDe weersverwachting voor de komende week: overgang naar zeer warm zomerweer richting de 30 graden op het einde van de week. Maandag t/m woensdag overwegend bewolkt, waarvan op dinsdag en woensdag wat lichte regen.

05-31-2015-Open-dag-Stadstuinderij-PiushavenTemperaturen liggen rond de 20 graden. Vanaf donderdag wordt het zomer met veel zon, droog weer en hoge kwikstanden. Op donderdag is het een graad of 24, vrijdag 30 en op zaterdag zou het zelfs 32 graden kunnen worden. Wel is er dan kans op een enkele onweersbui gevolgd door afkoeling.

Opnieuw gaat een weersverwachting op korte termijn de mist in en dat betreft deze zondag. ‘Zonnig en warm met temperaturen tot 22 graden op de laatste meidag’ klonk het nog twee dagen geleden op alle weerinstituten. Maar de atmosfeer laat zich niet sturen door computermodellen en gaat gewoon zijn eigen gang. Dat maakt het weer ook zo fascinerend.

De oorzaak is dat de depressie die ons herfstachtig weer zou geven op maandag en dinsdag nu al aankomt. 05-31-2015-2656Open-Dag-Piushaven-StadstuinderijDat betekent dat we vanmiddag rekening moeten houden met perioden met regen of motregen. Van zonnige perioden is geen sprake en moeten we het alleen doen met een knipoog. Wel wordt met die neerslag warme lucht aangevoerd, maar door de weinig zonuren zal de thermometer niet meer aangeven dan 18 tot 19 graden in onze regio. Daarnaast gaat de wind flink toenemen tot matig, kracht 4. Vanavond passeert alweer het volgende regengebied die eigenlijk voor maandag op het programma stond. Kortom, een tegenvallende lentedag waarmee dit seizoen wordt afgesloten.

Zodra juni op de kalender verschijnt begint volgens weerkundigen de zomer en dat is dus morgen. De regen die vanavond en vannacht gaat vallen is gunstig voor de eerste junidag. Het is overdag namelijk overwegend droog. Wel overheerst de bewolking en pas laat in de middag kunnen we wat opklaringen verwachten.

Temperatuur doet daarbij een stapje terug met maximaal 17 graden. Tevens zal het minder waaien. Maar dat laatste geldt niet voor de dinsdag die met veel wind zal verlopen. Dit hoort bij een neerslaggebied dat in de ochtenduren over onze regio trekt. ’s Middags wordt het geleidelijk droog en komt de zon te voorschijn. Doordat het stevig waait, kracht 4 tot 5, wordt met een zuidwestelijke wind warme lucht onze kant opgestuurd. Hierdoor kan het kwik oplopen naar 20 graden. Dat zijn normale temperaturen voor begin juni.

05-26-2015-InterpolisHet sombere weer van begin juni heeft te maken met lagedrukgebieden ten noorden van ons en een opbouwend hogedrukgebied in het zuiden van Europa. Wij komen op die scheidingslijn te liggen en soms schiet daar een neerslagzone door heen wat dan wat regen geeft. Vanaf woensdag is er nog maar één lagedrukgebied en deze trekt helemaal door naar Finland. Het hogedrukgebied grijpt gelijk zijn kans en gaat zich steeds verder opbouwen en uitbreiden.

Dat betekent meer zon en hoge temperaturen van zomerse tot zelfs tropische waarden op het einde van de week. Maar eer het zover is krijgen we nog de woensdag die een overgangsdag zal zijn. Dat gaat gepaard met veel bewolking, waaruit wat lichte regen kan vallen. Vanaf donderdag gaan we de invloed van het hogedrukgebied merken als de wind draait naar het oosten tot noordoosten. Er komt veel meer zon, het blijft droog en het kwik stijgt naar zo’n 24 graden.

Op vrijdag en zaterdag gaan alle remmen los. De oostenwind en later zuidoostenwind gaat ons nog warmere en vooral droge lucht brengen. We zullen dan amper wolken zien en alleen maar zonneschijn. De temperatuur haalt op vrijdag al de 29 en plaatselijk 30 graden en voor zaterdag worden zelfs kwikstanden verwacht van een graad of 32. De nacht van vrijdag op zaterdag zou wel eens tropisch kunnen verlopen en dat betekent dat de minimumtemperatuur niet onder de 20 graden uitkomt.

Puf, puf. Op het einde van de zaterdag kunnen er plaatselijk onweersbuien ontstaan en gaat het afkoelen. Op lange termijn zien we dat begin volgende week het zomerweer aanhoudt met gemiddeld 25 graden. Kortom, volop zomerweer. Nu maar hopen dat het weer en de atmosfeer zich ook gaat gedragen zoals voorspeld…..

Mobiele versie afsluiten