Site pictogram Tilburgers.nl

Somber bij normale temperaturen van 11 tot 12 graden

Hierbij de weersverwachting voor het komende weekeinde: somber bij normale temperaturen van 11 tot 12 graden. Zaterdag is een grijze, maar droge dag waarbij we soms de zon zullen zien. In de nacht krijgen we een regengebied over ons heen die op zondagochtend nog wat kan nadruppelen. In de middag verschijnen er opklaringen.

Maandag wordt de beste dag van de week: zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft droog bij een graad of 11. In de loop van dinsdag wordt het wisselvallig en dat houden we de hele week. Daarbij zijn er perioden met regen en soms felle buien die met een klap onweer gepaard kunnen gaan. Vanaf donderdag gaat de temperatuur naar beneden en halen we de 10 graden niet meer en dat wordt de opmaat naar een koude Pasen.

We zitten een week voor Pasen, maar het ziet er nu al naar uit dat deze koud zal verlopen met mogelijk wat sneeuw. De winter is dus nog lang niet weg en ik verwacht dat we tot de nieuwe maan van 16 april moeten wachten, voordat we echt lenteweer krijgen. Tot die tijd gaat het steeds maar op en neer, waarbij koude en zachte momenten elkaar afwisselen. Zo was het vorige weekeinde ijskoud met temperaturen overdag van rond het vriespunt, maar door de harde wind werden gevoelstemperaturen gemeten van -10 graden.

De dagen erna werd het steeds zachter met 5 graden op maandag tot een graad of 9 voor alle andere dagen. De nachten verliepen nog steeds koud met in onze regio steeds lichte vorst van gemiddeld -3,5°C. Dus ook de start van de astronomische lente die op de 20e was koud. Afgelopen nacht heeft het voor eerst deze week echter niet gevroren en dat komt omdat er veel bewolking was, terwijl we daarvoor met heldere nachten te maken kregen. Die bewolking hoorde bij een neerslaggebied, waarbij het tot in de ochtend ging regenen. In de middag werd het droog en zagen we af en toe de zon. In de avond en nacht komen vanuit het westen steeds meer opklaringen onze regio binnen en kan er wat mist ontstaan. Deze gaat op vrijdagochtend over in laaghangende bewolking waar wat motregen uit kan vallen. Met maximaal 9 graden is het fris voor de tijd van het jaar, waar een graad of 11 normaal is voor Tilburg en omstreken.

Het weekeinde ziet er prima uit met kwikstanden van 11 tot 12 graden mits de regen die verwacht wordt, precies in de nacht van zaterdag op zondag valt. De zaterdag begint met veel bewolking, maar het blijft droog. In de middag laat de zon zich soms zien en loopt de temperatuur op naar de 11 graden. Dan zou in de nacht naar zondag, als de zomertijd ingaat, een regenzone moeten passeren. Als dat inderdaad zo is dan kunnen we nog een aardige zondag verwachten, waarbij de bewolking de overhand heeft afgewisseld met wat zon.

Maar ja, als het neerslaggebied wat later komt krijgen we een natte zondagochtend met pas in de middag wat opklaringen. De maxima lopen daarbij op naar zo’n 12 graden. Ondertussen nadert vanuit de Atlantische Oceaan bij Portugal een hogedrukgebied dat langzaam dichterbij komt.

Hierdoor krijgen we een maandag dat gepaard gaat met zon en wolken, waaruit een enkel buitje kan vallen. Op dinsdag krijgen we te maken met depressies die vanuit IJsland onze kant op komen. In de loop van de dag ligt er een boven de Noordzee en dat betekent dat het wisselvallig gaat worden met perioden met regen. Vervolgens schuift de depressie naar Denemarken, maar wordt opgevolgd door een nieuwe. Maar deze volgt een hele andere weg en koerst onder ons door richting Normandië waar het op Goede Vrijdag aankomt. Hierdoor draait de wind naar het oosten en wordt er koude lucht aangevoerd en maakt de weg vrij voor een koude Pasen.

Op dinsdag is het nog een graad of 11, maar vanaf donderdag duiken we daaronder. Buien en perioden met regen bepalen vanaf woensdag het weerbeeld en omdat hoog in de atmosfeer koude lucht wordt aangevoerd van -32 graden kunnen de buien met een donderslag gepaard gaan. Daarbij gaat het ook nog eens hard waaien, vooral op woensdag. Het Paasweekeinde ziet er dus fris uit met temperaturen die overdag naar de 5 graden gaan en lichte vorst in de nacht. Sommige weermodellen geven zelfs een Witte Pasen aan en een kou-inval voor de eerste week van april.

Mobiele versie afsluiten