Site pictogram Tilburgers.nl

Somber bij normale temperaturen

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: somber bij normale temperaturen. De dooi zet verder door met temperaturen van 5 tot 6 graden. Daarbij zullen we door de vele bewolking de zon vrijwel niet zien. Daaruit kan vooral zondag wat regen uit vallen. Na het weekeinde keert de kou terug wat gepaard gaat met winterse buien en in de nachten gaat het in loop van de week weer vriezen.

Gisteren kwam (tijdelijk) een einde aan een bijzondere winterse week met heel veel zonneschijn en de totaal onverwachte sneeuw van afgelopen maandag. Eindelijk kregen we te maken met een hogedrukgebied en dat kun je goed zien aan de barometer zien die al dagen heel hoog staat. Als eerste de zonneschijn, waarbij we op dinsdag en woensdag de zon de hele dag zagen schijnen. De laatste keer dat dit in onze regio gebeurde was op….. 7 en 8 september. Meer dan vier maanden geleden dus.

En dan natuurlijk de temperaturen, want was het koud. De wind draaide naar het noordoosten en meteen stroomde ijskoude lucht Brabant binnen. Het begon meteen op de maandag die in Tilburg en Berkel-Enschot voor de eerste ijsdag zorgde van 2024. Dat betekent dat de temperatuur de hele dag onder het vriespunt is gebleven. De start was al koud met -3 graden, maar voor het gevoel was het -7. En daarna werd het dus helder, maar ook de nachten.

En dat was het startsein van een reeks ijskoude ochtenden. En dat ging ook nog eens gepaard met een matige tot vrij krachtige wind, waardoor de windchill (gevoelstemperatuur) het bijna 2x zo koud maakte als wat de thermometer aangaf. Zo zakte het kwik op dinsdag tot -7,8°C in Maastricht, maar de windchill kwam uit op -14,5°C! Berkel-Enschot had -5,4°C, maar voor het gevoel was het bijna -12. Ook de woensdag werd een ijsdag met temperaturen die in de ochtend daalde tot -9,1°C in Maastricht, -8,0°C in Eindhoven en -6,1°C in Berkel-Enschot. Het bleef maar waaien en dus gevoelstemperaturen van -12 tot -14 graden. Niet normaal, zo koud. En het werd woensdag nacht nog kouder. Met Twenthe als laagste temperatuur: -9,8°C. Daarna volgde Woensdrecht (-9,4°C) , Gilze-Rijen (-9,3°C) en Deelen met -9,2°C. De wind was eindelijk afgenomen, maar zorgde nog wel voor strenge vorst als windchill. Aan de grond op tien centimeter hoogte vroren de keien uit de grond, waarbij onze regio de allerlaagste temperaturen van het land hadden. Zo had Tilburg -11,8°C en Gilze-Rijen -12,7°C. En dat merkte ik vanochtend persoonlijk toen ik naar mijn werk fietste en mijn versnellingen onderweg gewoon bevroren! Moet niet gekker worden.

weer vorst plassen ijs spoorparkDonderdag begon gisteren nog met zonneschijn, maar in de loop van de ochtend verschenen de eerste wolken en in de middag werd het helemaal bewolkt. Daar viel tegen de avond wat lichte motregen uit, terwijl de grond nog bevroren is. Meteen gooide het KNMI code oranje uit voor mogelijk ijzel en gladheid tot vrijdagochtend 10:00 uur. Woensdrecht, Volkel, Elle en Westdorpe kregen rond 19:00 uur al te maken met ijzel. Temperaturen lagen rond het vriespunt en dat verklaarde de gladheid. In de nacht ging licht vriezen en dan is de kans op gladheid nog groter. De wind viel helemaal weg en dan kan er mist ontstaan waarmee de dag nu van start gaat. Langzaam kruipt de temperatuur in de middag omhoog en komt op een graad of 5 uit. De dooi is dan definitief geworden en verdwijnen de schaatsbanen.

Het weekeinde ziet er maar grijs en somber uit. De zon krijgen we niet te zien en op zondag kan uit die bewolking wat gaan regenen. Met 5 tot 6 graden zitten we wel op normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Ondertussen heeft het hogedrukgebied de benen genomen en daarvoor in de plaats krijgen we te maken met een depressie boven Scandinavië die zich op zaterdag tot over onze regio heeft uitgebreid. Op zondag wordt het lagedrukgebied wat sterker, waardoor er bij ons wat regen gaat vallen. Vervolgens schuift de depressie op naar het oosten.

De stroming komt dan meer uit het noorden tot noordwesten en krijgen we te maken met sneeuwbuien die ons op maandag zullen plagen. Op dinsdag zien we bij de Azoren een nieuwe depressie liggen en deze zet koers naar onze regio, waar deze in de loop van donderdag aankomt. Op dinsdag is er nog niets aan de hand en blijft het overwegend droog, waarbij we zelfs de zon nog even kunnen zien. Met 3 graden is het wel meteen wat frisser en kan het in de ochtend opnieuw vriezen.

Dat zien we ook op de woensdag gebeuren en dan ligt de depressie al voor de kust van Frankrijk. We komen dan in een zuidoostelijke stroming terecht met aanvoer van nog meer koude lucht én buien. En deze bestaat dan alleen uit sneeuw. Donderdag wordt de slechtste dag van de week met een komen en gaan van winterse buien, waar van alles tussen kan zitten. Met 5 graden is het wat minder koud.

Mobiele versie afsluiten