Site pictogram Tilburgers.nl

Somber en nat bij 15 graden

De weersverwachting voor het komende weekeinde: somber en nat bij 15 graden. Vanaf zaterdag wordt het wisselvallig, waarna het steeds meer gaat regenen. Op zaterdag vallen er nog enkele buien, maar op zondagmiddag gaat het langdurig regenen die overgaat in buien die met onweer gepaard kunnen gaan.

Dit duurt zelfs tot maandagavond. Daarbij kan er 25 tot 30 mm vallen. Met die neerslag wordt koele lucht aangevoerd, waardoor het op maandag maar 11 graden wordt. Vervolgens neemt de wind flink toe en ligt de gevoelstemperatuur op een graad of 7. Op en top herfstweer. Vanaf dinsdag wordt het eindelijk rustig en droog. Langzaam komt de zon erbij en die neemt in de dagen erna alleen maar toe. Hierdoor loopt het kwik op naar 18 tot 20 graden in het weekeinde.

Deze week begon nog zomers warm met ruim 28 graden op zondag, maar daarna begon de temperatuur elke dag te zakken tot nog geen 15 graden op donderdag. Die daling ging gepaard met onweersbuien op zondagmiddag en –avond in Berkel-Enschot en Oisterwijk. Ook Woensdagnacht vielen er stevige buien, waarbij in Breda onweer en hagel werd waargenomen. In Limburg viel de meeste neerslag met 15 mm in Molenhoek gevolgd door Enschede waar 13 mm werd opgevangen. Donderdagochtend vielen er ook nog buien en werd het droog. De zon kwam erbij en de opklaringen werden steeds breder.

Maar vanuit het zuidwesten kwamen nieuwe buien onze regio binnen die in Berkel-Enschot rond 19.00 uur nog wat neerslag achterliet. Daarbij was het kwik al gezakt tot een graad of 12. Het waren de laatste, want daarna blijft het droog en keren de opklaringen terug afgewisseld met wolkenvelden. De temperatuur gaat nog verder onderuit tot een graad of 5 op vrijdagochtend. Dat betekent dus een frisse Koningsnacht. Daarna volgt een mooie Koningsdag, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. Met 16 graden is het een normale 27e april. Tegen de avond kan een enkele wolk nog wat druppels geven, maar veel stelt het allemaal niet voor.

Die druppels zijn wel een voorbode van wat ons het in het weekeinde en de dagen erna te wachten staat en dat is niet best. We komen namelijk onder invloed van de ene na de andere depressie. Op zaterdag ligt er een voor onze westkust en zorgt voor een komen en gaan van buien. Daarbij neemt de wind toe en wordt het zo’n 15 graden.

Op zondag wordt het allemaal nog slechter als vanuit Frankrijk een enorm neerslaggebied onze kant op komt. In de ochtenduren is het nog droog, maar in de loop van de middag begint het te regenen welke overgaat in buien die met onweer gepaard kunnen gaan. En dat allemaal zal tot maandagavond duren!

Voor de laatste aprildagen wordt in totaal 25 tot 30 mm verwacht. Na een zeer warme aprilmaand wordt deze nu ook kletsnat. Door alle neerslag wordt het alsmaar kouder. Is het op zondag nog een graad of 15, op maandag moeten we het met 11 tot 12 graden doen. Vervolgens wakkert de wind op de laatste aprildag flink aan, waardoor de gevoelstemperatuur op een graad of 7 uitkomt! Een herfstachtig en bitterkoud einde dus van de grasmaand.

Op dinsdag is eindelijk de depressie onze regio uit en wordt het rustig. De zon komt erbij en het blijft droog. Met 13 graden is het echter nog steeds koud voor de tijd van het jaar. Vanaf woensdag nadert vanaf de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied en deze zorgt voor mooi lenteweer. De zon speelt steeds meer de hoofdrol, waardoor de temperatuur begint te stijgen naar 18 graden op het einde van de week. In het weekeinde van 5 mei kan het zelfs een graad of 20 worden.

Mobiele versie afsluiten