De helft van de maand is bijna om, maar nog geen enkele dag heeft de normale maximumtemperatuur van december bereikt. Allemaal zijn ze tot nu toe te zacht en dat gaat nog wel even door.
Dachten we dat een temperatuur van 14,0°C op de 7e al behoorlijk hoog was, de komende week wordt het nog zachter met plaatselijk zelfs 16 graden. Tot en met het weekeinde blijven de temperaturen in de dubbele cijfers.
We komen maar niet uit die westelijke tot zuidwestelijke stroming die garant staat voor transport van warme lucht vanaf het zuiden van Europa tot Afrika toe. Inmiddels wordt in het noorden van Europa wel alvast wat diepvrieskou opgebouwd en is de winter daar in volle gang. De nachttemperaturen liggen daar plaatselijk rond de -25 graden.
Een goed teken, want als de wind bij ons een keer zou draaien naar het oosten tot noordoosten zal Koning Winter aan de deur kloppen. Voorlopig moeten we dat maar uit ons hoofd zetten, want winterweer zit er de komende periode niet in.
Eigenlijk kunnen we nu al zeggen dat de kans op een Witte Kerst dit jaar klein is. Maar ….. niet uitgesloten. We zouden net voor de feestdagen nog bezoek kunnen krijgen van de jaarlijkse kerstdepressie, maar of daar een winterse lading in zit is maar de vraag. De laatste weerkaarten laten overigens wel een flinke daling van de kwikstanden zien vanaf de 22e.
Gisteren (zaterdag) was een bijzondere dag, want de maximumtemperaturen werden namelijk niet in de middag bereikt, maar pas in de loop van de avond. Overdag was het zo’n 8 graden, maar in de avond wees de thermometer in Gilze-Rijen en Berkel-Enschot respectievelijk 11,9°C en 11,7°C aan.
Dit fenomeen wordt altijd veroorzaakt als een warmtefront is gepasseerd. Het was deze keer een zuidwesterstorm midden op de Noordzee die de oorzaak was. Daardoor werd het een onstuimige zaterdagavond met windstoten tot 61 km/u in onze regio. Langs de kust waaide het nog harder tot 97 km/u in Valkenburg bij Den Haag.
Bij die depressie zat overigens neerslag die in Berkel-Enschot nog 5 mm achterliet. Deze zondag is het allemaal wat rustiger, maar niet droger geworden. Precies over Brabant trok de hele ochtend een regenzone over die wat lichte regen of motregen gaf. Dat gaat deze middag gewoon door. Een druilerige dag, waarbij de zon geen kans krijgt om door te breken. Bij dit alles wordt het bij een zwakke wind 9 graden. In de avond kan er nog gedruppel vallen gevolgd door droge perioden in de nacht. Er verschijnen opklaringen waardoor het kwik zakt naar een graad of 6.
De nieuwe week begint met een droge maandag. In eerste instantie overheerst de bewolking, maar in de middag verschijnen er wat knipogen van de zon. Dat verandert weinig aan de temperatuur, want dit komt uit op een graad of 8 tot 9. Op maandag zien we op de Atlantische Oceaan een tweetal depressies die in de loop van dinsdag gaan vermengen tot één grote depressie. Deze schuift vervolgens heel langzaam naar ons toe.
Dat betekent dat de bewolking verder gaat toenemen en dat er regen gaat vallen. Op dinsdag is dat wat lichte (mot)regen, maar op woensdag krijgen we te maken met perioden met regen. Met een aantrekkende zuidelijke wind wordt alsmaar warme lucht aangevoerd.
Op woensdag kan het al 13 graden en donderdag zelfs 16! Als dat laatste gebeurt wordt er een dagrecord voor 17 december gebroken, want dat staat op 15,4°C waargenomen in Maastricht in 1932. Op donderdag wordt het overigens droger met wat opklaringen.
De dagen erna blijven we in de zachte lucht met middagtemperaturen van rond de 13 graden. Het zullen wel de donkere dagen voor Kerst zijn, want de bewolking overheerst waaruit soms wat lichte regen of motregen valt. In de week van Kerstmis zien we vanaf de 21e een afkoeling op ons afkomen, zijnde de bekende kerstdepressie, met daarachter een koufront. Het Europees Centrum laat dan ook op 22 december een spectaculaire daling zien van de temperatuur: 5 graden overdag en rond het vriespunt in de nacht. Zou het dan toch….