Somber, maar droog

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: somber, maar wel droog. De zaterdag en de zondag zien er somber uit. De bewolking heeft de overhand en kans op een eventuele opklaring is zondag het grootst. Dan is het met 17 graden ook een stuk warmer dan de zaterdag waar het kwik blijft steken op een graad of 13. Na het weekeinde wisselen zon en wolken elkaar af, het blijft droog en stijgt de temperatuur naar zo’n 19 graden op maandag en dinsdag. Op woensdag is het wat frisser, maar daarna keert het zachte weer terug en van neerslag is geen sprake.

Wat een schitterende Koningsdag hebben we toch achter de rug. Het bleef droog, de zon scheen door alle sluierbewolking heen en de temperatuur liep in het midden van Brabant op tot zo’n 15 graden. Overigens begon deze feestdag wel koud. Op neushoogte daalde het kwik tot -2,8°C in Eelde en -2.7°C in Deelen en Twenthe. Berkel-Enschot haalde nog precies de 0 graden. In De Bilt zag men de temperatuur dalen tot -1,2°C en daarmee is het derde keer op 27 april sinds Willem-Alexander koning is, en de elfde keer sinds 1901.

Aan de grond was er zelfs sprake van matige vorst. En dat gebeurde alleen in Hupsel (-6,6°C) en Twenthe (-6,0°C). Ook gisteren begon de dag met lichte vorst op normale waarnemingshoogte, waarbij het in Brabant overal had gevroren tot -1,8°C in Gilze-Rijen en Eindhoven.

Op tien centimeter hoogte was Eindhoven het koudst met een temperatuur van -5,1°C. Ook die dag verliep droog, maar dat kunnen we van de dagen ervoor, en dan met name de maandag, niet zeggen. De hemelsluizen gingen in de nacht van zondag op maandag open en pas in de loop van de middag werden deze gesloten. Wijk aan Zee had met 21 mm de meeste neerslag, gevolgd door Lelystad en Heino met ieder 19 mm, Berkel-Enschot had 16 en Marknesse 15 mm.

Woensdag en deze donderdag waren dus droog, maar daar komt de komende uren verandering in. Vanuit het westen nadert een neerslaggebied verbonden aan een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan. In Zeeland regent het al en dat regengebied schuift langzaam naar Duitsland waar het pas op vrijdagmiddag aankomt. Dat betekent dat we een nacht krijgen met perioden met regen en dat de vrijdagochtend ook nog nat zal zijn. Door alle bewolking en nattigheid zakt de nachttemperatuur niet verder dan een graad of 8. Na de neerslag loopt het kwik in de middag nog op naar zo’n 15 graden. Daarbij staat er een matige west tot zuidwestenwind, kracht 3 tot 4.

In het weekeinde zien we de depressie nog steeds op de Atlantische Oceaan liggen, maar nu komt er nog eentje om de hoek kijken en deze bevindt zich voor de kust van Noorwegen. Precies tussen deze twee weersystemen in wringt zich een hogedrukgebied waar we van gaan profiteren. Niet dat we de zon veel te zien krijgen, maar het blijft wel droog. Temperaturen liggen zaterdag op 13 en zondag op 17 graden. De wind draait daarbij alle kanten op. Door alle bewolking is van vorst in de nacht en ochtend geen sprake meer. Hiermee eindigt de aprilmaand die koud, nat en somber verliep.

Na het weekeinde wordt het hogedrukgebied sterker en gaat zich uitbreiden. Zon en wolken wisselen elkaar af, het blijft droog en de temperaturen gaan verder omhoog tot wel 19 graden op maandag en dinsdag. Een prima begin van de meimaand. Op woensdag ligt het hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en wordt met een noordenwind koude lucht aangevoerd. Temperatuur zakt even terug tot een graad of 16. Vervolgens steekt het hogedrukgebied de Noordzee over en ligt op donderdag boven Scandinavië. We komen dan in een oostelijke stroming terecht, waarmee droge en warme lucht wordt getransporteerd. Dat betekent dat de zon zich steeds meer laat zien en dat de temperaturen weer omhoog gaan.

Geef een reactie