Spring naar inhoud

Somber, maar zacht

De gemiddelde leestijd bedraagt: 3 minuten
Alle foto's van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: somber, maar zacht. De sombere en grijze dagen van de afgelopen week zetten in het weekeinde en dagen erna gewoon door.

Zaterdag begint met mist overgaand in laaghangende bewolking. Op zondag trekt de wind aan en is van mist geen sprake meer. Met 7 tot 8 graden op beide dagen is het zacht voor half januari. Vanaf maandag neemt de kans op opklaringen toe, maar de ochtenden beginnen steeds met veel bewolking of mist. Met 8 graden blijft het zacht.

Sinds gisteren leven we in een kleine wereld. Gisteren begon het met mistig weer en motregen. Daarna werd het droog en verdween de mist, maar in de loop van de avond kwam de mist weer opzetten. Vervolgens bleef de grijze massa de hele donderdag in onze regio hangen.

De zon kreeg geen kans om door te breken. Dat gebeurde overigens alleen nog in het zuidoosten van Limburg en in het noordwesten. Zo noteerde Den Helder 6 uur zonuren en Maastricht 5 zonuren, terwijl de rest van ons land potdicht zat. De temperaturen lagen daarbij op een graad of 4, maar daar waar de zon scheen was het twee keer zoveel warmer: 8 tot 9 graden. Het was ook een koude week. Van afgelopen zaterdag tot en met dinsdag verliepen de nachten namelijk met vorst en het kwik zakte overdag van zo’n 8 graden op zondag naar dus die 4 graden van vandaag. Een krachtig hogedrukgebied met het centrum vlak in onze buurt verklaart het mistige en troosteloze weer en dat blijft het tot in het weekeinde.

Op vrijdag ligt het hogedrukgebied precies boven ons hoofd. Kijk maar eens hoe hoog de barometer wel niet staat. De dichte mist in de ochtend gaat over in laaghangende bewolking, waarbij de thermometer een graad of 6 zal aanwijzen. In de loop van het weekeinde schuift het hogedrukgebied naar het zuidoosten van Europa. Dit geeft voor zaterdag nog hetzelfde weerbeeld, maar voor zondag wordt dat anders. De wind neemt namelijk toe en dan hebben mist en nevel geen kans meer. De zon zullen we echter niet zijn en zullen we een somber en grijs weekeinde beleven. Met 7 tot 8 graden is het zacht voor half januari.

Na het weekeinde krijgen we opnieuw te maken met een hogedrukgebied en ligt op maandag boven Frankrijk. De wind draait hierdoor naar het noordwesten, maar van aanvoer van koude lucht is geen sprake. Integendeel, het wordt met 9 graden nog iets zachter. Dat komt omdat het hogedrukgebied gevuld is met warme lucht.

Vervolgens komt het centrum van het hogedrukgebied onze kant op. En je raadt het al: de kans op mist neemt meteen toe. Vanaf dinsdag start elke ochtend dan ook in een kleine wereld. De zon probeert er alles aan te doen om door te breken. Als dat lukt houden we voor rest van de dag zon en wolken over en anders blijft het grijs. Daarbij liggen de nachttemperaturen iets boven het vriespunt, maar kan het aan de grond wel vriezen. Overdag is het dan zo’n 8 graden.

Bij ons is het dus rustig weer, maar dan kun je op de rest van de wereld niet zeggen. Weeralarmen in Argentinïe en Australië met recordhoge kwikstanden van rond de 50 graden! Daarbij krijgt het land in Zuid-Amerika ook nog eens te maken met een invasie van miljoenen kevers met Bijbelse toestanden als gevolg. Of wat dacht je van Noorwegen die getroffen wordt door zware regenval met overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg. In Tomrefjord viel 178 mm in een dag tijd. En in Griekenland en Turkije ging afgelopen dinsdag het weeralarm af vanwege zware sneeuwval en zware onweersbuien met een bak regen. Tja, en zulke toestanden willen we hier ook niet hebben. Dan maar het troosteloze weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.