Site pictogram Tilburgers.nl

Somber met op zaterdag regen

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: somber met op zaterdag regen. Het weekeinde zal twee gezichten kennen met op zaterdag regen en zondag droog weer. De zon zullen we op beide dagen nauwelijks zien en daarbij blijft de temperatuur steken op 14 graden. In de loop van zondag komen we eindelijk onder invloed van een hogedrukgebied en verdwijnt de neerslag.

Hiervoor in de plaats krijgen we vanaf dinsdag een afwisseling van zon en wolken dat de hele week aanhoudt. Als het in de nachten daarbij flink opklaart is er kans op vorst aan de grond. Maandag is een overgangsdag en zal met mist beginnen gevolgd door opklaringen in de middag. Aan de temperatuur overdag verandert weinig. Dat gebeurt pas als de wind naar het zuidoosten tot zuiden draait. Dan komt er warme lucht onze kant op en kan het op donderdag zomaar 19 tot 20 graden worden. Helaas is het maar voor even, want daarna begint het kwik weer te dalen.

Het kon niet uitblijven deze maand. Vandaag werd in Berkel-Enschot namelijk de grens van 100 mm overschreden. Daarmee is het tot nu toe één van de natste weerstations van Brabant. Alleen Oirschot en Chaam met respectievelijk 110 en 113 mm vingen meer neerslag op. De laatste keer dat er zoveel neerslag werd geregistreerd was afgelopen juni toen 104 mm in de regenmeter kwam.

Noord-Holland spant deze maand de kroon, want daar werd rond Heiloo al 173 mm afgetapt. Tot en met zaterdag komen daar nog enkele millimeters bij. Maar daarna breekt een droge periode aan dat tot en met het einde van de maand zal duren. Eindelijk komen we dan onder invloed van hogedrukgebieden, maar tot die tijd moeten we het nog steeds met depressies doen. Donderdag was eigenlijk een prima dag. Het was overwegend droog, waarbij de zon ruim drie uur scheen en het kwik over de 16 graden heenging. Er viel wel neerslag, maar dat gebeurde in de nacht. In het centrum van Tilburg viel op het einde van de middag nog een buitje, maar daar bleef het dan ook bij. Heel anders dan de woensdag die vanaf het middaguur druilerig verliep met regen en motregen en warmer dan 14 graden werd het toen niet. Het is droog maar in de nacht nam de bewolking echter  toe en ging het harder waaien.

Oorzaak is een naderende depressie die zich boven Engeland bevindt. Deze is op 5 km hoogte gevuld met zeer koude lucht tot -28 graden. Hierdoor wordt de atmosfeer onstabiel en gaan er buien vallen die met een klap onweer en windstoten tot 60 km/u gepaard kunnen gaan. Deze komen nu in de ochtend vanuit het westen onze regio al binnen en trekken razendsnel naar het noordoosten. Het wordt dus een onstuimige vrijdagochtend. In de middag is het droog en laat de zon zich af en toe zien, waarbij de temperatuur naar de 16 graden gaat. Het blijft wel stevig doorwaaien.

Het weekeinde zal twee gezichten kennen: een regenachtige zaterdag gevolgd door een droge zondag. Op beide dagen is het somber, want de zon zullen we nauwelijks zien. Met 14 graden zitten we daarbij wel op normale waarden voor de tijd van het jaar. De Engelse depressie heeft zich op zaterdag namelijk uitgebreid van Spanje tot Finland, waardoor het bij ons een kletsnatte zaterdag zal worden.

Tegelijkertijd zien we boven de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied liggen die voor de komende week een grote rol gaat spelen. Op zondag duwt het hogedrukgebied de gehele depressie in elkaar, waardoor de neerslag verdwijnt. Misschien dat er nog enkele druppels uit de bewolking vallen, maar daar blijft het dan ook bij. Doordat het hogedrukgebied zich verder begint uit te breiden tot over onze regio valt de wind weg. Hierdoor ontstaat in de nacht naar maandag mist die in de ochtend lang kan blijven hangen. Pas in de middag brandt de zon al het grijs weg.

Vervolgens schuift het hogedrukgebied het vastenland van Europa binnen en ligt dinsdag boven Duitsland. Zon en wolken bepalen dan het weerbeeld en dat houden we de hele week. Als het in de nachten flink opklaart kan de temperatuur onderuit gaan met kans op vorst aan de grond. Op woensdag en donderdag draait de wind naar het zuidoosten en later zuiden doordat zich boven Spanje een lagedrukgebied bevindt. Hierdoor komt er tijdelijk warme lucht naar ons toe en komt de warme grens van 20 graden zelfs in zicht. Maar daarna beginnen de temperaturen verder te dalen, waarbij in de laatste week van oktober de thermometer nog maar 11 graden zal aanwijzen.

Prettig weekend!!

Mobiele versie afsluiten