Site pictogram Tilburgers.nl

Somber met soms wat lichte (mot)regen

De weersverwachting voor de komende week: somber met soms wat lichte (mot)regen. Maandag begint met wat gedruppel in de ochtenduren, maar al snel wordt het droog en verschijnen er opklaringen. Het kwik loopt dan op naar zo’n 15 graden. Dinsdag wordt een sombere en onstuimige dag. De zon zien we nauwelijks en het gaat flink waaien. Het blijft wel droog, maar door de stevige wind is het gevoelig kouder dan de 14 graden die op de thermometer staat.

Voor de rest van de week blijft de bewolking overheersen en valt er wat lichte neerslag uit. Vanaf vrijdag wordt het echter serieus en gaat het in de loop van de dag van tijd tot tijd regenen. Dat is ook op zaterdag nog het geval. Met die neerslag komt ook koudere lucht onze kant op, waardoor de temperaturen beginnen te dalen van 15 op woensdag tot rond de 10 graden in het weekeinde.

Op deze zondag valt het weer wat tegen. De dag begon nog wat nevelig gevolgd door zonnige perioden. Maar op het einde van de ochtend begon de hemel dicht te trekken en werd het bewolkt. Ondanks het grijze weer loopt de temperatuur nog op naar de 16 tot 17 graden, vooral als de komende uren de zon er doorheen komt.

Gisteren daarentegen was een prachtige herfstdag met heel veel zonneschijn die soms afgeschermd werd door schitterende sluierwolken. De dag begon overigens vrij koud, waarbij het op zes plaatsen in het oosten heeft gevroren. Twenthe noteerde -0,8°C, Eelde -1,0°C en het koudste werd het in Hupsel waar het kwik zakte tot -1,3°C.

Aan de grond vroor het op veel meer plaatsen, zoals ook in ons eigen Brabant. Zo mat Volkel op 10 cm hoogte -2,6°C, Eindhoven had -2,0°C en in Gilze-Rijen werd het -1,4°C. In de weerhut kwam het niet tot vorst. Na een koud begin liep de temperatuur op zaterdag snel op naar een waarde van zo’n 16 graden.

Sinds afgelopen vrijdag hebben we de 20 graden niet meer gehaald en dat gaat tot het einde van de maand ook niet meer gebeuren. Integendeel, het zal alleen maar kouder en kouder worden, waarbij we in het laatste oktoberweekeinde zelfs onder de 10 graden duiken.

Van vrieskou in de nacht is geen sprake omdat het vaak bewolkt zal zijn. Dat zal op deze zondagmiddag nog niet gebeuren, want rond half twee verschenen er opklaringen. Helaas is dat maar tijdelijk, want vanavond begint de bewolking toe te nemen door de nadering van een koufront waar wat (lichte) regen of bij zit.

In de nacht vallen dan de eerste druppels en daar kunnen we op maandagochtend nog last van hebben. Vanuit het westen wordt het daarna snel droog en krijgen we een afwisseling van wolken en zonneschijn. Met 15 graden is het meteen al een stuk lager dan vandaag. Oorzaak is de ligging van een hogedrukgebied voor de kust van Ierland, waardoor de stroming uit het noorden komt en dat betekent aanvoer van frissere lucht.

Vervolgens probeert het hogedrukgebied zich te verplaatsen naar het vasteland van Europa, maar wordt tegengehouden door een stormdepressie boven Scandinavië. In de atmosfeer ontstaat een gevecht dat de hele week zal aanhouden, waarbij het hogedrukgebied het uiteindelijk zal verliezen. Hierdoor is er veel bewolking, waaruit af en toe wat lichte (mot)regen valt en het begint te waaien.

Op dinsdag staat de meeste wind, waarbij het in het Waddengebied zelfs stormachtig kan worden. Bij ons wordt het ook een onstuimige dag, maar het blijft wel droog. De wind maakt het gevoelig kouder dan de 14 graden die op de thermometer komt te staan.

Vanaf woensdag zien we dat het hogedrukgebied steeds zwakker wordt. Hierdoor nemen de neerslagkansen toe omdat de depressie, die dan inmiddels boven Rusland ligt, sterker begint te worden. Dit betekent voor de woensdag en donderdag grijs weer, waaruit soms wat lichte neerslag valt. Op vrijdag is de depressie zo groot geworden dat het nu over onze regio komt te liggen. De lichte neerslag, maakt dan plaats voor serieuze neerslag met van tijd tot tijd regen. Dat is ook op zaterdag nog het geval. Doordat de depressie gevuld is met lucht vanaf de poolstreken zal het overdag en in de nacht alsmaar kouder worden. Het weer houdt zich dan helemaal aan de wintertijd die in dat weekeinde ingaat.

Mobiele versie afsluiten