Site pictogram Tilburgers.nl

SP en TVP stellen vragen over 633 ontslagen bij Thebe

Red de ThuiszorgersTijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, maandag 7 juli, stelde de SP vragen aan wethouder Hans Kokke (SP) over het aangekondigde ontslag van alle 633 thuishulpen door zorginstelling Thebe. De SP zei geschrokken te zijn van de aangekondigde ontslagen die als huishulpen hetzelfde werk moeten gaan doen voor minder geld.

Daarnaast wil de SP weten of de huishoudelijke hulp voor de Tilburgers hierdoor in het gedrang kan komen en wat de rol van de gemeente kan zijn om te voorkomen dat deze ontwikkeling negatieve gevolgen heeft voor het hele Wmo-traject wat al met Thebe is ingezet en wat de wethouder gaat doen om onrust onder de cliënten van Thebe te voorkomen. Vanwege de Transitie van de Wmo, waardoor de gemeente vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk wordt voor de uitvoering, is de gemeente bezig met aanbestedingen om zorg in te kopen.

Hans Kokke antwoordde hierop: “We hebben hier afspraken over gemaakt met Thebe, dus daar gaan we ze aan houden. Ik ga ervan uit dat de kwaliteit van de zorg geborgd is en dat ze zich aan de afspraken houden.” De wethouder gaf aan dat hij in een gesprek met Thebe erop aan wil dringen dat de communicatie met de klanten goed verloopt en het voor de klanten duidelijk wordt wat de mogelijke veranderingen kunnen zijn. De huidige afspraken lopen nog tot eind 2015.

zorgLoes Dielissen en Frans van Aarle (TVP) vonden dit antwoord van de wethouder te mager en zij hebben vandaag nieuwe, schriftelijke vragen gesteld. Zo willen zij onder meer weten of de wethouder al is begonnen aan de communicatie met de klanten van Thebe, of dat hij dit alleen aan Thebe gaat overlaten. Volgens beide raadsleden heeft Thebe gesprekken gevoerd met andere thuiszorgorganisaties, die mogelijk het ontslagen personeel zouden kunnen overnemen, maar zijn deze gesprekken op niets uitgelopen omdat de voorwaarden, die Thebe stelde absurd waren. Van de wethouder willen zij informatie of de werkgelegenheid voor de ruim 600 medewerkers in de thuiszorg behouden kan blijven.

Ten slotte vragen zij of Thebe bij deze reorganisatie ook in de overheadkosten gaat snijden, aangezien Thebe vorig jaar al in opspraak is gekomen door de bovenmatige salarissen en vertrekpremies, die aan de Raad van Bestuur werden uitgekeerd.

Afgelopen vrijdag 4 juli heeft de fractie van de SP Tilburg besloten om in actie te komen tegen de aangekondigde ontslagen van 633 thuishulpen bij zorg- en dienstverleningsorganisatie Thebe. Hiervoor heeft de SP Tilburg samen met de thuishulpen van Thebe een actiecomité opgericht.

Mobiele versie afsluiten