SP Tilburg opent nieuw meldpunt ‘Zorgmijders’

SP Tilburg opent een digitale meldpunt ‘zorgmijders’ en start tevens met ingang van woensdag 16 juli een open spreekuur om persoonlijk verhalen van ‘zorgmijders’ te horen. Tijdens het spreekuur, dat begint om 20:00 uur,  worden mensen te woord gestaan door Bob Jansen, afdelingsvoorzitter van de SP, en Fráncy van Iersel, raadslid van de SP en woordvoerder Sociale Stijging.  Elke woensdag is er spreekuur. Het adres is Piushaven 29, het kantoor van de SP.

Zorgmijding kan samenhangen met de ontoegankelijkheid van voorzieningen en de angst voor eventuele financiële gevolgen van de behandeling.  Ruim één miljoen Nederlanders hebben moeite om de zorgkosten te betalen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging liet in haar jaarlijkse onderzoek zien dat 94% van de huisartsen te maken heeft met patiënten die om financiële redenen het advies van hun huisarts niet opvolgen. Het gaat om mensen die noodzakelijke medicijnen niet meer innemen, zich niet meer laten doorverwijzen naar de specialist of patiënten die controles overslaan. De hoge eigen bijdrage is voor veel mensen een hoge drempel geworden. Dit was al bekend maar de persoonlijke drama’s die hierachter schuil gaan, zijn nu vaak onbekend. SP Tilburg schrijft, naar aanleiding van de ervaringen bij het meldpunt ‘zorgmijders’, een zwartboek dat aangeboden zal worden aan wethouder Kokke, die dit in zijn portefeuille heeft.

Daarnaast zijn veel zorg-voorzieningen  moeilijk toegankelijk door wachtlijsten, drempels, in- en uitsluitingscriteria of door een bureaucratische opstelling van hulpverleners. Dat is ook een belangrijke reden om geen gebruik te maken van de zorg. Bovendien is er een angst voor eventuele financiële gevolgen van de behandeling wanneer men om welke reden dan ook onverzekerd is. Daarbij zijn veel personen bang voor de diagnose en de consequenties daarvan, bijvoorbeeld ziekenhuisopname, een operatie, chemotherapie, invalide raken, en opgenomen moeten worden in een verzorgingstehuis.

De SP Tilburg roept op: “Wie slechte ervaringen heeft met de zorg kan ook besluiten haar te mijden. Mijdt u zorg uit angst voor een hoge rekening? Heeft u een betalingsregeling getroffen met uw zorgverzekeraar, bent u in het bestuursrechtelijke regime terecht gekomen of heeft u anderszins moeite om uw zorgrekening te voldoen? Vertel bij het digitale meldpunt uw verhaal, of kom naar ons spreekuur.”

 

Hoi

Ik ben 60 jaar oud en heb sinds 2 jaar COPD. De medicijnen die ik hiervoor nodig heb kosten ruim 50 € per maand en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Deze medicijnen kan ik niet meer gebruiken.
Bovendien heb ik een minimum inkomen. Ook het jaarlijks longfunctie onderzoek heb ik onlangs overgeslagen.

Ik zit nu naar het programma kassa te kijken en volgens een Miep moet ik dit melden vij de zorgverzekeraar. Dat heb ik destijds gedaan en ik werd afgeblaft door de medewerkers van Univé. Bij nog een keer bellen werd er ongeïnteresseerd gereageerd…. Ach dan gebruikt U ze toch niet.
Hoezo zorgverzekeraar bellen ?

Yvon

Gewoon die eigen bijdragen afschaffen en bij iedereen er dan maar de maandelijkse premie verhogen en die blijft dan ook lager als iedereen mee betaald . Niemand vraagt er toch om om ziek te worden de laagste inkomens moeten nu de grootste veren laten !!,Allemaal de lasten delen dat is pas sociaal en daar behoord de SP voor te vechten ! Veel succes SP!!

Geef een reactie