Site pictogram Tilburgers.nl

Spoorzone: beleid tijdelijke verhuur leidt tot verwarring – protestmanifestatie aangekondigd

smederij, SpoorzonePeto Cadmus is ondernemer en vestigde zich als één van de eersten in de Spoorzone, in de kelder van Hal 82 (Smederij) met zijn bedrijf Peto’s Music Production, een bedrijf in geluidstechniek. Hij verdient zijn boterham met de congressen, symposia et cetera. Ondertussen staat hij altijd klaar om anderen te helpen met zijn kennis en apparatuur en is hij een graag geziene man voor velen.

In de zomer van 2015 overkwam hem nog een watersnoodramp na noodweer in zijn bedrijfsruimte. Met behulp van familie en vrienden heeft hij weer net zijn bedrijfje iets meer op het droge.

Buurman en collega-ondernemer Gerard Korthout, eigenaar van Theater Bleyemakerij De Boemel schrijft op zijn Facebook-pagina: “Petos is de zoveelste die onnodig moet vertrekken in de Spoorzone. Er is hem op de Spoorzone geen alternatief aangeboden.”

Deze bewering wordt echter tegengesproken door zowel Jan Drissen, directeur van ‘Mundial’, als de woordvoerder van wethouder Berend de Vries. Jan Drissen: “We hebben Peto Cadmus wel degelijk alternatieven geboden en we hebben ons uiterste best gedaan, maar deze ruimten waren niet naar zijn wens. Ook wij mogen Peto erg graag we werken heel graag met hem samen en daarom zijn we driekwart jaar hiermee bezig geweest. En daarbij; alle beschikbare ruimten zitten inmiddels vol, zijn verhuurd, waardoor er nu niet heel veel alternatieven zijn.”

Jan Drissen legt uit hoe de vork in de steel zit. Oorspronkelijk kreeg Mundial Productions – dat geheel los staat van het bekende Mundial Festival – de opdracht om het beheer en de exploitatie op zich te nemen van de gebouwen in de Spoorzone, met als doel het tijdelijk gebruik, totdat deze in ontwikkeling worden genomen door de gemeente. Maar omdat dit een taak is die in wezen niet past in Mundial Productions, is hiervoor een aparte organisatie opgericht: Smederij Spoorzone BV.

2016-01-06 1 Gebouw 88 Spoorzone Parkeerplaats Smederij
Gebouw 88

Op deze manier is bijvoorbeeld ook gebouw 88 geëxploiteerd. Maar nu de gemeenteraad in januari 2016 heeft besloten om dit gebouw te renoveren, is de rol van Smederij Spoorzone BV uitgespeeld en zijn de meeste tijdelijke huurders vertrokken. Een aantal heeft (tijdelijk) onderdak gevonden in het oude UWV-gebouw. Ook alle andere gebouwen die op dit moment tijdelijk worden verhuurd, zullen op een zeker moment in ontwikkeling worden genomen, waardoor de huidige huurders eruit moeten en ook aan hen zullen alternatieven worden geboden.

Berend de Vries - D66
Berend de Vries – D66

De woordvoerder van wethouder Berend de Vries bevestigt het verhaal van Jan Drissen en benadrukt dat ook de wethouder graag had gezien dat Peto Cadmus een alternatieve ruimte had aangenomen in de Spoorzone.

Veel Spoorzone-ondernemers van het eerste uur herinneren zich nog dat van medio 2011 tot eind 2013 het bedrijf Walas naar de Spoorzone was gehaald. De opdracht die de gemeente Tilburg (destijds onder wethouder Marieke Moorman, PvdA) had meegegeven was om reuring en bezoekers in de Spoorzone te brengen, om een ‘community’ te bouwen.

Gevraagd naar welke opdracht Smederij Spoorzone BV heeft gekregen, geeft de woordvoerder aan dat hij die vraag graag eerst met de wethouder wil bespreken, maar dat deze vanwege het Carnavalsreces op vakantie is.  Volgens  hem is het echter nog steeds de bedoeling dat er reuring is in de Spoorzone, maar dat deze zich heeft ontwikkeld naar ‘reuring behouden’ en naar een ander type reuring.

brainstormdag 1“Niet alle mensen gaan mee in die ontwikkeling, maar dat neemt niet weg dat de reuring er nog steeds is.” Wel vindt hij het vervelend als gebruikers van het eerste uur zich niet gehoord voelen. De Brainstormdag die Gerard Korthout op 13 januari 2016 organiseerde in de Boemel vind hij positief en een mooie basis om het gesprek aan te gaan.

Vrienden van Peto Cadmus zijn inmiddels een actie gestart in de vorm van een protestmanifestatie op zaterdagmiddag 20 februari. Hierbij zullen optredens worden afgewisseld met ‘ludieke interventies’. Het doel is om Smederij Spoorzone BV en de gemeente Tilburg ervan te overtuigen dat het huidige Spoorzonebeleid op het verkeerde spoor zit. Onmiddellijk na de bekendmaking van deze manifestatie begonnen de steunbetuigingen op Facebook binnen te stromen en daar lijkt (op het moment van schrijven) voorlopig geen einde aan te komen. www.facebook.com/… (Link is ook te bezoeken zonder Facebook account).

Gerard Korthout: “Petos is de liefste man die wij op de Spoorzone hebben leren kennen. Uiterst collegiaal. Hard werkend. Meer joviaal en sociaal dan commercieel. En altijd positief, dienstbaar en dankbaar. Niet denkend in eigen belang, maar met je bezig alsof je familie bent. Gericht op gezamenlijk met een open mind. Iemand die jou het beste gunt en jij het beste wenst. Waarmee hij geconfronteerd wordt is van alles het tegenovergestelde. Triest!”

Petos Cadmus

Mobiele versie afsluiten