Site pictogram Tilburgers.nl

St. Michielszomertje overgaand in een Kranenzomer

Langestraat-nazomerzon-kleinweerberichtDe weersverwachting voor de komende week: prachtig nazomerweer tot in het weekeinde. Zonnige perioden, droog weer en temperaturen van 17 tot 18 graden bepalen het weerbeeld. In de ochtenden is het fris met een graad of 7. Pas in de loop van zondag wat meer bewolking en toenemende neerslagkansen.

Fietsen, pretparken bezoeken, de duinen in gaan, met de hond wandelen, tuinieren, etc. Een reeks van activiteiten die de komende week gedaan kunnen worden omdat het weerbeeld daarvoor ideaal is. Het weermenu bestaat namelijk uit veel zon, lekkere temperaturen en vooral droog weer. En waar hebben we dat allemaal aan te danken?

06-10-2015--Schaap schapen-Regte-HeideHet antwoord is aan een hogedrukgebied die de naam Netti heeft gekregen en vrijwel geheel Europa in haar greep heeft. Het centrum ervan ligt dicht bij ons in de buurt en dat is boven de Noordzee. Dit staat garant voor flinke zonnige perioden en een aantal onschuldige stapelwolken die later op de dag verschijnt. Nadeel van zo’n centrum is dat de wind helemaal wegvalt. Bij voldoende vochtigheid in de lucht kan er tegen zonsopkomst dan nevel en mist ontstaan. Daarnaast kan het in de nachten flink afkoelen. Dit weekeinde beleefden we zelfs de koudste septembernachten tot nu toe.

Deelen (bij Arnhem) had op zaterdag de laagste minimumtemperatuur met 2,2°C, gevolgd door Woensdrecht met 2,4°C. In het midden van Brabant was het een graad of 4. Aan de grond had het niet gevroren, maar dat gebeurde wel afgelopen nacht: vliegveld Twenthe noteerde -0,1°C op klomphoogte. Het was het enige weerstation waar dit gebeurde.

Net als gisteren wordt ook deze zondag een dag om door een ringetje te halen. Na een strakblauwe hemel in de ochtend en alleen maar zonneschijn, verschijnen er vanmiddag enkele stapelwolken aan de horizon. Met een matige noordoostenwind voelt het wat schraal aan, maar in de zon en uit de wind is het genieten. Het kwik loop op naar een heerlijke 18 graden. Als het vanavond gaat schemeren lossen de wolken op en krijgen we opnieuw een heldere nacht voorgeschoteld. De temperatuur zakt dan naar zo’n 7 graden en aan de grond is plaatselijk vorst aan de grond mogelijk.

Overigens wordt de komende nacht wel heel bijzonder omdat we te maken krijgen met een totale maansverduistering. Deze begint om 2.11 uur en duurt tot 7.24 uur. De totale eclips zal te zien zijn om 4.48 uur. Omdat de maan dicht bij de aarde staat zal het een prachtig gezicht opleveren. Vooral in combinatie met die rode kleur die ontstaat. Kijken dus.

Na de maansverduistering is het alweer maandagochtend die een koude start heeft. Maar de zon is er meteen al bij die het snel laat opwarmen tot 18 graden in de middag. Uiteraard worden deze vergezeld door enkele wolken. Dat weerbeeld houden we de gehele week. Het hogedrukgebied schuift namelijk op naar Zweden waar het in de loop van dinsdag aankomt en daar tot in het weekeinde blijft liggen. Depressies boven de Middellandse Zee en bij de Noordpool proberen het hogedrukgebied in elkaar te drukken.

In eerste instantie lukt dat niet, maar op zondag zien we dat het hogedrukgebied dan uit elkaar valt. De bewolking en neerslagkansen nemen dan toe. Maar dat is nog ver weg en wie weet houdt het hogedrukgebied toch stand. Tot en met zaterdag tijd blijft het in ieder geval prachtig nazomerweer waardoor de maand oktober een goede start maakt. Eind september noemen we een nazomer een St. Michielszomertje en begin oktober een Kranenzomer. De middagtemperaturen zijn prima met elke dag gemiddeld 17 tot 18 graden. De nachten daarentegen zijn fris met een graad of 7. Als we in het volgende weekeinde inderdaad te maken krijgen met depressies maakt dat voor de temperaturen weinig uit. Met een zuid tot zuidwestenwind kan het zelfs nog warmer worden richting de 20 graden.

Mobiele versie afsluiten