Site pictogram Tilburgers.nl

Stadskantoor 2 krijgt houten jas en vrouwenkracht

Art Impressie van Common Affairs

Nadat in maart 2019 het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) al tevreden was over het ontwerp van Stadskantoor 2, is vier maanden later ook de Omgevingscommissie tevreden.

Het Stadskantoor aan het Koningsplein zal vanaf 2021 ook de Stadswinkel gaan huisvesten, zodat vrijwel elke Tilburger er wel een keer zal komen. De entree die voorheen van de bibliotheek was, wordt nu de ingang van de stadswinkel.

Kariatiden – Foto: Pepijntje – Eigen werk, Publiek domein, via commons.wikimedia.org

De rechte, vierkante pilaren die er altijd al waren, worden vervangen door zogenoemde ‘kariatiden’, grote beelden van vrouwen die het gebouw ‘dragen’. Op de tekeningen zijn deze daarom met stippellijnen getekend, want het moeten volgens de architecten van Common Affairs geen klassieke beelden worden, maar beelden die bij Tilburg passen. Zeer waarschijnlijk zal hiervoor een ontwerpwedstrijd voor kunstenaars worden georganiseerd.

Maar Tilburg zou Tilburg niet zijn als niet iedereen er een mening over heeft: Welke acht vrouwen ‘dragen’ straks Stadskantoor 2?

Art Impressie van Common Affairs
Foto: John Geerts

En dan de buitenkant. Het bruin op de tekeningen is geen beton of steen, maar hout. Gewoonlijk zou zo een buitenkant alleen gemaakt kunnen worden van tropisch hardhout. Dat kost regenwouden die we nou juist willen laten staan. Deze gevels worden gemaakt van Accoya hout: een Nederlandse uitvinding waarbij zacht, snelgroeiend naaldhout een behandeling krijgt waardoor het de eigenschappen krijgt van hardhout. Onder meer wordt dit hout gekookt in azijn.

Alle buitenmuren en lamellen in de ramen – die veel groter worden dan nu – worden gemaakt van dit speciale hout, dat minimaal 50 jaar mee kan. Op het platte dak – dat er nu ook al is – wordt extra veel groen geplant, zodat het een bos op hoogte wordt. En onder de de puntdaken van het hoge gedeelte komen alle installaties die er nodig zijn. En er bovenop: zonnepanelen.

Foto: John Geerts
Art Impressie van Common Affairs
Mobiele versie afsluiten