Site pictogram Tilburgers.nl

Stadslandschap

Gastbijdrage van Jan van Oevelen, architectuurfotograaf.

In 2013 kwam ik bij toeval door het winnen van een VVV-prijs op het idee om de Heuvelstraat in zijn geheel eens te fotograferen. Dat kwam zo. De prijs hield in dat ik naast een heerlijk kopje koffie met gebak ook een rondleiding zou krijgen door de binnenstad met uitleg over onder andere architectuur. Omdat ik zelf architectuurfotograaf ben dacht ik dat het misschien beter was eens zelf op mijn gemakje door de binnenstad te lopen. Daar zag ik de mensenmassa lopen door de Heuvelstraat met enkel oog voor de etalages maar niet voor de prachtige oude gebouwen, als je tenminste de moeite nam om eens omhoog te kijken.

Dat was jammer en zo ontstond het plan om daar verandering in aan te brengen. Na een lange voorbereiding werden uiteindelijk alle panden vanaf de eerste of tweede verdieping gefotografeerd en bracht ik in 2015 het boek “Heuvelstraat in Beeld” uit (is overigens niet meer te koop en komt ook niet in herdruk). Nadien vroeg ik me af wat ik met al die foto’s nog meer zou kunnen doen en legde de link met het woord ‘heuvel’. Maar hoe, hoe pak je zoiets aan?

Tijdens een lange vakantie en rondreis door Spanje en Portugal werd ik geïnspireerd door dorpjes die hoog tegen de bergen aangeplakt leken en viel bij mij het kwartje: dit kan ook met de Heuvelstraat.

Ik ging rondom Tilburg foto’s maken die ik zou kunnen gebruiken om de montage body te geven. Heuvels (de Spinder), taluds, vijvers en bruggen werden gefotografeerd evenals luchten en ganzen die daar vlogen. Daarna werd het ruim een jaar puzzelen om het geheel vorm te geven en aan te vullen met onderdelen die ik nog miste als bijvoorbeeld trappen en bomen c.q. struiken. Ook de oude Lindeboom die ooit op de Heuvel stond mocht niet ontbreken vond ik.

Uiteindelijke werd het een gigantische foto van ruim 1,7Gb van 1,5 x 0.95 meter, die makkelijk tot 4 x ruim 2,5 meter uit te vergroten is. Elk pand in de Heuvelstraat staat nu op een heuvel en zou ook zomaar als grote puzzel gebruikt kunnen worden. Hoe dan ook het is een mooi kunstwerkje geworden (al zeg ik het zelf) dat aan menig muur niet zou misstaan.

Mobiele versie afsluiten