Site pictogram Tilburgers.nl

StadsTuinderij Piushaven en Pop-up-store officieel geopend

Openingsspeech door wethouder Mario Jacobs

StadsTuinderij Piushaven is op vrijdag 3 juli officieel geopend door wethouder Mario Jacobs (GroenLinks); waarbij hij als openingshandeling de eerste aardappels heeft gerooid.

StadsTuinderij Piushaven, aan de Havendijk op de hoek met de Gondelstraat is eind maart van start gegaan en was op dat moment nog een kale vlakte. Inmiddels heeft deze locatie van 7000 m2 een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt; er groeien nu vele groenten, zoals: diverse soorten sla, meerdere variaties aan koolgewassen, bonen, aardappelen; en in twee grote tunnelkassen staan komkommers, tomaten, pepers, paprika’s en aubergines.

Al deze smakelijke gewassen worden omzoomd door een welig tierende bloemenzee waartussen twee schotse hooglanders, moeder en dochter, een thuishaven hebben gevonden, evenals de bijenvolken van Stadsimker Marcel Horck. StadsTuinderij Piushaven wordt mogelijk gemaakt dankzij de vele vrijwilligers die heel hard werken om dit terrein in een groene en eetbare oase te veranderen, en dat in het centrum van Tilburg. Bovendien steunen veel bedrijven dit project met materialen en inzet van mensen. De dames hooglander hebben bij de opening de namen Yerma (moeder) en Nighean (dochter) gekregen. Deze namen zijn door de vrijwilligers gekozen.

V.l.n.r.: Marc Vintges (voorzitter Social Energy), Mario Jacobs (wethouder), Theo Sanders (teelt-coördinator), Roland Samuels (Vrijwilligers-coördinator)

Mirjam en Luciana zijn twee van deze hardwerkende vrijwilligers. Samen runnen zij sinds eind mei een pop-up-sinkel op het terrein van StadsTuinderij Piushaven. De Pop-up-store heeft zijn eerste openingsweken achter de rug en de reacties zijn enthousiast. Dagelijks weten vaste klanten de winkel op de Stadstuinderij aan de Piushaven al te vinden voor hun verse groente. De pop-up-store is een initiatief van Stadse Boeren, welke op 3 juli, tijdens de officiële opening van StadsTuinderij Piushaven, is overgedragen en waarvoor bouwbedrijf André Doevendans de felgele bouwkeet en belettering ter beschikking heeft gesteld.

Het had echter niet veel gescheeld, of Stadstuinderij Piushaven zou de naam StadsTuinderij Spoorzone hebben gekregen. Immers, in het voorjaar van 2014 stonden initiatiefnemers Stichting Social Energy en Het Werkt v.o.f. samen met de Projectleider Spoorzone (ambtenaar van de gemeente Tilburg) met de piketpalen onder arm op het Van Gend & Loosterrein, klaar om de contouren van de stadstuinderij af te bakenen, zodat er direct gestart kon worden. Maar de seinen die op dat moment allen op groen stonden, werden met een telefoontje vanuit het stadhuis weer op oranje gezet. “Te snel, wachten!”

De kiesgerechtigde Tilburgers waren namelijk net naar de stembus geweest, met als resultaat dat er een nieuwe en andere coalitie van partijen in het bestuur van de stad waren gekomen. En deze nieuwe wethouders wilden het anders gaan doen: niet de gemeente, maar de bewoners van Tilburg moesten gaan bedenken wat er met dit grote terrein zou gaan gebeuren en de stadstuinderij moest wachten tot de regiegroep, waarin bewoners, organisaties en bedrijven zijn georganiseerd, met een plan zou komen. Hoe lang dat zou duren? Wellicht een paar maanden, maar misschien ook wel een jaar.

06-11-2015-Hortensia-Stadstuinderij-PiushavenIedereen met een tuin of balkon, die wel eens een plantje heeft opgekweekt, weet dat de natuur en het weer zich weinig gelegen laat liggen aan de agenda’s van mensen. Boontjes, sla en kruiden telen gaat niet in het najaar en de winter, daar moet je vroeg in het voorjaar mee beginnen en hoe verder het seizoen vordert, hoe minder gewassen nog in aanmerking komen om met succes geteeld te worden.

Voor Hein van den Hurk (Het Werkt) en Roland Samuels (Social Energy) was dit aanleiding om naar een andere locatie uit te kijken. Deze werd gevonden aan de Piushaven, op de plek waar vroeger wasserij Lips heeft gestaan en welke eigendom is van ouderenzorg-organisatie De Wever. De voorgenomen bouw van een verzorgingshuis voor ouderen ging niet door en er waren nog geen nieuwe plannen voor het terrein, dat braak lag. De grond, die aanvankelijk vervuild was, werd op dat moment grondig gereinigd door Willem Kerkhof van Miltop, en deze had er geen bezwaar tegen om na reiniging tot acht meter diep, ervoor te zorgen dat het terrein werd voorzien van teelaarde en om de waterpomp die hij voor de reiniging had gebruikt, te laten staan voor beregening van de tuinderij.

 

Mobiele versie afsluiten