Site pictogram Tilburgers.nl

Start van de koudste periode van deze maand!

weerberichtJean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Omroep Tilburg FM.

 

De maand maart wordt één van de koudste lentemaanden ooit. Wat opvallend is dat hoe verder de maand vordert hoe kouder het wordt en dat is zeldzaam. De kracht van de zon wordt elke dag namelijk steeds krachtiger en dat zou je moeten merken. We beleven dan ook een bijzondere lentemaand, waarbij de oostelijke stroming steeds terugkeert. Daardoor kon de kou zich ook handhaven. Als we denken dat we alles hebben gehad moet de koudste periode nog komen. De verwachting is dat tot en met 31 maart de gemiddelde etmaaltemperatuur 1,3°C in De Bilt zal bedragen. De conclusie is dat de winter van 2013 een vierde maand erbij heeft genomen. Dan te bedenken dat januari én februari ook al veel te koud waren. Wat voor jaar moet dit worden?

Terug naar deze week die een wisselend weerbeeld gaf. Was het maandag nog bijna 12 graden, twee dagen later was het tien graden kouder. Vervolgens hadden we op woensdag last van langdurige sneeuwval, terwijl de dagen ervoor sprake was van af en toe regen. Deze donderdag was eindelijk een droge dag met veel zon, want sinds 7 maart viel er elke dag wel neerslag. De temperatuur liep op naar de 6 graden. In de loop van de dag werd het bewolkt, maar neerslag viel er niet. Ook de komende nacht is het grijs en verschijnen er wat opklaringen en gaat het licht vriezen.

De vrijdag begint met een afwisseling van hoge bewolking, waar de zon doorheen probeert te schijnen. Het kwik stijgt opnieuw naar de 6 graden. Zet je dan vervolgens maar schrap, want de vrijdag is de start van een ijzige periode die we tot april tegemoet kunnen zien. We merken het meteen aan de wind die flink uithaalt en vrij krachtig wordt, kracht 5. Voor het gevoel zal het dan overdag licht vriezen.

In het weekeinde gaan alle remmen los en staat Koning Winter ijzig hard op de deur te kloppen die vanaf zaterdag open gaat. Oorzaak is een hogedrukgebied boven Scandinavië en een depressie op de Atlantische Oceaan. Hierdoor komen we in een oostelijke tot zuidoostelijke stroming met aanvoer van lucht uit de poolstreken. Deze systemen liggen zo dicht bij elkaar dat er ook nog eens veel wind gaat ontstaan, kracht 5 tot 6. Aangezien het op zaterdag overdag niet warmer wordt dan 1 graad ligt de gevoelstemperatuur op -10 tot -12 graden! Een hele dikke winterjas is dan geen overbodige luxe. Het weerbeeld zal bewolkt zijn en daaruit kan wat sneeuw vallen. Ook op zondag kunnen we nog een sneeuwvlok zien. Temperatuur stijgt iets naar de 2 graden, maar met die stevige wind zul je daar weinig van merken. Opnieuw zal het ijzig aanvoelen met zo’n -7 graden. Vervolgens gaat het in de nachten harder vriezen met -2 op zaterdag tot -5 graden op zondagochtend.

Na het weekeinde blijft het de gehele week aanhoudend koud. De depressie schuift namelijk via Frankrijk door naar Italië, waardoor het hogedrukgebied boven Scandinavië verder kan groeien tot Groenland toe. Een klassieke situatie voor winterweer. Als dit in de wintermaanden zou plaatsvinden zou het in Friesland onrustig worden. Deze situatie op de weerkaarten hebben we dit jaar eerder gezien, waardoor we een periode van kou tegemoet konden zien. En dat gaat nu ook gebeuren. De middagtemperatuur stijgt weliswaar van 2 graden op maandag tot een graad of 6 op het einde van de week. Het blijft droog en hoe meer de week vordert hoe zonniger het wordt. Maar de nachten worden kouder met lichte tot matige vorst.

weerspreuk2011jpg – Zo koud als het met het begin van de lente is,
zo koud is het met begin van de zomer.

– De kievit legt in maart,
al vriest het op zijn staart.

Mobiele versie afsluiten