Site pictogram Tilburgers.nl

Stemmen op vrijwilligers van het jaar 2015

vrijwilligersprijs 2014Ellen Jonkers, Jos Parren en Hennie Jacobs maken dit jaar kans op de felbegeerde titel ‘Vrijwilliger van het jaar’. De strijd bij de Tilburgse organisaties gaat tussen Tante Pollewop, het Regionaal Archief Tilburg en Coaches4Juniors. Stemmen kan tot en met 8 juni.

Tot deze nominaties is de jury, onder leiding van wethouder Hans Kokke, gekomen na beoordeling van alle kandidaten. In totaal 21 vrijwilligers, van wie vijf jonger dan 24 jaar, en elf organisaties werden voorgedragen.

Tot en met 8 juni kan er gestemd worden met het stemformulier in het Brabants Dagblad van 16 mei en via deze website. Stemgerechtigd zijn alleen inwoners van de gemeente Tilburg en er mag per persoon maar een keer gestemd worden. Voor de uitverkiezing van de winnaar tellen de publieksstemmen voor 2/3 mee en de stem van de vakjury voor 1/3. Ook zal de jury weer de ‘Jonge Vrijwilligersprijs’ uitreiken. Daarin zitten behalve voorzitter Kokke ook Anita de Haas (Brabants Dagblad), Gon Mevis (ContourdeTwern) en de winnaars van vorig jaar Rimou Chakur (individueel) en Rene ter Horst (namens Tilburgs Overleg Gehandicaptenorganisaties).

VrijwilligersbedankTavond

De bekendmaking van de Vrijwilligers van 2015 vormt het hoogtepunt van de VrijwilligersbedankTavond, vrijdag 19 juni in de Koepelhal en de Wagenmakerij. Op dit grote slotfeest, aangeboden door de gemeente en gepresenteerd door Hind Hakki, worden zo’n 1.500 bezoekers verwacht. ContourdeTwern tekent, samen met Mundial Productions, voor de organisatie. Dit jaar treden La Troupe Saaba, de Fonzarelly’s en Tim Remie op.

Maak kennis met de genomineerden:

Ellen Jonkers

Iedere dinsdag staat Ellen Jonkers (71) met heel veel plezier te kokkerellen aan het fornuis in de keuken van sociaal eethuis De Pollepel in de Stedekestraat. Zodat de gasten een gezonde en lekkere maaltijd geserveerd krijgen. „Hier komen allerlei mensen eten, absoluut niet alleen de onderkant van de samenleving. Van hoog tot laag schuift aan en dat mengt uitstekend met elkaar.”

Samen met haar man Cees runde ze tot een jaar of tien geleden een groepsaccommodatie in haar vorige woonplaats Hooge Mierde, waar ze de nodige horeca-ervaring opdeed. Ze verhuisden naar Tilburg en kwamen vlakbij De Pollepel te wonen. „Bij een open dag liep ik er binnen en het kriebelde meteen. Twee dagen later ben ik als vrijwilliger begonnen.” Nu zijn ze ‘keihard bezig’ om het eethuis van sluiting per 1 juli te redden. „Dat moet lukken, want De Pollepel mag niet verloren gaan”, aldus een strijdvaardige Ellen Jonkers, moeder van twee dochters en oma van drie kleindochters.

De Zonnebloem is haar andere grote passie. Ze regelt uitstapjes, zoals naar de Floriade, en vakanties voor zieke mensen. „Dit jaar gaan er twintig gasten en twintig vrijwilligers mee.”

Jos Parren

Aan de nominatie van Jos Parren (66) ligt een indrukwekkende waslijst van vrijwilligersfuncties ten grondslag. Die combineerde hij eerst met zijn werk bij de Belastingdienst en nu gaat zijn vrije pensioenstijd er grotendeels aan op. De kinderen zijn het huis uit en zijn vrouw vindt het goed. Dat is niet zo verwonderlijk want hij leerde haar kennen als leider van damesvoetbalclub The Twinkle Stars in Udenhout. Daar begon de lange loopbaan van Jos Parren als onbaatzuchtig dienaar van de samenleving. „Zo rol je dan van het één in het ander. En je vindt het leuk, anders doe je het niet.”

Dus was of is hij actief bij het carnaval, in de buurt, in de natuur, bij het hardlopen en als mantelzorger voor zijn moeder. Meer concreet knokt hij als voorzitter met zijn bestuur tegen verkoop van De Pelgrimhoeve, het ‘hart van de Sacramentsparochie’. Zet hij zich in voor Behoud van Moerenburg en vervult hij de uiterst verantwoordelijke taak van parcoursleider bij de Tilburg Ten Miles. „Ik heb jaren zelf gelopen, maar raakte geblesseerd. Toen vroegen ze of ik mee wilde helpen. Nu heb ik er bijna een dagtaak aan. Maar wel met steun van vele andere vrijwilligers.”

Hennie Jacobs

Je hebt vrijwilligers en vrijwilligers. En je hebt Hennie Jacobs, in alle opzichten uniek en kleurrijk deze 71-jarige bewoner van Groenewoud. Om geld in te zamelen voor goede doelen is niets hem te gek. Hij laat zich voor vijf euro jonassen ten bate van het jaarlijkse kankerevenement Alpe d’Huzes of verft zijn haar rood voor de Hersenstichting. „Tegenwoordig zet ik een rode pruik op, want ik kreeg last van de ammoniak in de kleurstof”, lacht Jacobs.

Dagelijks is hij geheel belangeloos in de weer voor ideële organisaties die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hetzij financieel dan wel materieel. „Zo ben ik nu bezig voor de Nadine Foundation tegen zinloos geweld. Drie studenten van Fontys maken een speciale cd. Ook ik zet mij in voor de slachtoffers en nabestaanden van vlucht MH17, zoals de ouders van Astrid Hornikx.” En jaren geleden alweer haalde hij 5000 euro op voor de kinderafdeling van het St. Elisabeth Ziekenhuis.

Zijn eigen broze gezondheid weerhoudt Hennie Jacobs er ook niet van om als vaste collectant langs de deuren te gaan voor onder meer het Diabetesfonds en Memisa. „Al dat werk voor goede doelen houdt me op de been.”

Tante Pollewop

Ruim vijfduizend Tilburgse kinderen konden dankzij Tante Pollewop net zo leuk aangekleed als hun vriendjes en vriendinnetjes over straat. Sinds februari 2007 houden zo’n 25 vrijwilligers de winkel, een initiatief van Evelyne Klerx en Cathelijn Bogaers, aan de Besterdring draaiende. Op vertoon van bonnen mogen de klanten er gebruikte kinder- en dameskleding uitzoeken. Zo levert Tante Pollewop een belangrijke bijdrage aan de armoedebestrijding in de stad.

Regionaal Archief Tilburg

Je stamboom uitpluizen, originele aktes of andere bronnen raadplegen, oude foto’s bekijken. Wekelijks speuren duizenden bezoekers in het Regionaal Archief Tilburg. Ze komen naar de Kazernehof of doorzoeken thuis achter de computer de digitale databanken. Die bevatten een schat aan informatie dankzij vele uren arbeid van bijna tachtig vrijwilligers. Achter de schermen verrichten zij toegewijd hun monnikenwerk.

Coaches4Juniors

Een zorgeloze jeugd is helaas niet voor iedereen tussen de 7 en 18 jaar weggelegd. Gezinnen worden getroffen door overlijden, ziekte, echtscheiding, armoede en de kinderen zijn het slachtoffer. Coaches4Juniors biedt in deze gevallen aandacht, steun en hulp totdat het weer beter gaat. Sinds 2005 hebben honderden vrijwillige coaches zo meer dan 500 kinderen bijgestaan. Een middag in de week, een jaar lang, treffen coach en kind elkaar en is er tijd om leuke dingen te doen.

Mobiele versie afsluiten