Steun of geen steun voor Theater de Boemel, dat is de vraag.

In september 2014 opende ‘low budget-theater Bleyemakerij De Boemel 76’ voor de eerste keer haar deuren in de Spoorzone en is sindsdien niet meer weg te denken. Op het voormalige NS-terrein was toen nog niks te beleven en het stond er vol met oude bedrijfsgebouwen van de NS. Het was een leeg gebied en gemeente Tilburg wilde graag dat er wat leven in de brouwerij kwam, ook om te voorkomen dat het een sociaal onveilig gebied zou worden.

“De Spoorzone is interessant, het is het Berlijn van Brabant, hier mag meer, het staat nog in de beginfase en er is ruimte om te ontdekken.” zei initiatiefnemer Gerard Korthout destijds in het interview dat ik met hem had. In de zevenenhalf jaar die erop volgden hebben duizenden bezoekers genoten van de vele optredens en shows die er geprogrammeerd werden. En al die tijd draaide De Boemel zonder subsidie van de gemeente en toch low budget, zodat ook mensen met een heel klein inkomen zich welkom voelden.

In 2017 trok de Boemel al 40.000 bezoekers en in 2019 (pre-coronatijd) 50.000. Er zijn 200 voorstellingen per jaar, een grote en enthousiaste achterban en er is zicht op een 10-jarig huurcontract.

Ook landelijk groeit de erkenning van de Boemel. Door het Nationaal Podiumplan is de Boemel erkend als ‘podium voor kleinschalige en incidentele programmeringen’, de Boemel is lid geworden van de Vereniging Nederlandse Openluchttheaters, waarvan in totaal circa 40 theaters in Nederland lid zijn. Steeds meer landelijke fondsen stimuleren de ‘Makersfabriek’ waardoor jong talent in Tilburg de kans krijgt om zich te laten zien en er wordt samengewerkt met ROC, Fontys, Factorium en ContourdeTwern.

Coronaschade
Twee jaar coronamaatregelen hebben diepe wonden achtergelaten in de financiering van de Boemel. De buffers die gespaard waren om de (door de gemeente opgelegde) verbouwing af te maken, zijn verdampt en inclusief de huur van 30.000 euro per jaar voor het pand dat van de gemeente Tilburg is, is het tekort opgelopen tot bijna 70.000 euro. En dat is inclusief de coronasteun die de Boemel wél kreeg voor 2020, maar nu ineens niet voor 2021. Het gaat hier om geld van het Rijk, dat verdeeld wordt via de gemeente, maar de stad zelf niks kost.

Toch houden Gerard en zijn partner Tanja en alle medewerkers de moed erin en zijn ze vastbesloten om alle bezoekers weer terug te halen. Er wordt gecrowdfund en er worden tal van activiteiten bedacht om weer middelen binnen te halen. En voor de allereerste keer – en naar zij hopen ook de laatste keer – vragen ze gemeente Tilburg om financiële steun om de schade te herstellen. En dat niet alleen. In 2025, bij het 10-jarig bestaan, wil de Boemel erkend worden door de gemeente als ‘Culturele basisvoorziening’.

Het is nu aan de gemeente(raad) om te beslissen of ze Boemel overeind gaat houden en een toekomst gunt, of niet.

Theater de Boemel voorziet in de basisinfrastructuur van de bruisende Makersstad Tilburg. Zonder brede basis, geen top in de piramide!! Bestaansrecht is in de afgelopen jaren bewezen en Berend de Vries heeft een akkoord getekend wat ten allen tijde waargemaakt moet worden om de geloofwaardigheid in de politiek in deze bizarre tijden te behouden. Ben Benieuwd hoe partijen dit met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op de agenda zetten. Mijn stem hebben ze!!

Geef een reactie