Site pictogram Tilburgers.nl

Stichting Stadsbomen stapt uit overleg over Von Weber-park

Gastbijdrage van Peter Smulders namens Stichting Stadsbomen.

Waardevol park opgeofferd aan woningbouw

In het Von Weber-park ten zuiden van het Wagnerplein staan bijzondere bomen. Al vier jaar geleden heeft de Stichting Stadsbomen Tilburg bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen woningbouw in dit park. En ruim drie jaar is de stichting nu betrokken bij het overleg over de inrichting van het park. Nu de woningbouw in het park zich concreet aftekent, wordt het naderende resultaat voor de stichting onacceptabel. De medewerkers geven de hoop op dat een plan met een minimale impact voor het park mogelijk is.

Sequoia (Mammoetboom) in het Von Weberpark

De huizen met grondkavels die er moeten komen, zullen weinig van het park en de beeldbepalende bomen overlaten. Ook de geplande parkeerplaatsen gaan volledig ten koste van bomen en van het park.

Dat er grondgebonden woningen gebouwd mogen worden in het park, lijkt een uitvloeisel van een deal tussen de gemeente en de projectontwikkelaar (BDP Ontwikkeling BV). BDP mag als ‘part of the deal’ voor het opknappen van het Wagnerplein grondgebonden huizen bouwen in het Von Weberpark. In de hoogte bouwen was een optie geweest die het park en het groen veel minder aangetast zou hebben.

Het opofferen van een bestaande groene long in de stad is onverteerbaar voor de stichting. Reden om na drie jaar uit het overleg te stappen. Het plan zal leiden tot grootschalige kap van waardevolle bomen. Verder meelopen in het overleg daarover kan de Stichting Stadsbomen Tilburg voor haar geweten niet meer verantwoorden.

Mobiele versie afsluiten