Site pictogram Tilburgers.nl

Stichting Tilburgse Voedselbank en Stichting Voedselbank Tilburg: geen ‘koek en ei’

Stichting Voedselbank Tilburg

Zoals je eerder kon lezen op Tilburgers.nl, heeft onze stad twee voedselbanken. Stichting Tilburgse Voedselbank en Stichting Voedselbank Tilburg. Twee banken met bijna dezelfde naam. Tussen beide stichtingen is het niet helemaal koek en ei.

Stichting Tilburgse Voedselbank is de oudste bank in Tilburg, destijds onder de naam Tilburgse Voedselhulp. “We hadden die naam beter kunnen houden”, zegt Harry Kiwitz, voorzitter van de stichting. Nu ontstaat er nogal verwarring, omdat de naam lijkt op de voedselbank van Fons en Sanne Pluyms: Stichting Voedselbank Tilburg. “Iedereen mag een bank beginnen, dus zij ook”, zegt directeur Toon Erkelens. Hij is erg voorzichtig in zijn uitspraken over zijn collega-voedselbank.

Stichting Tilburgse Voedselbank - Foto: www.tilburgsevoedselbank.nl

Fons en Sanne Pluyms waren zelf vrijwilliger bij de Tilburgse Voedselbank, maar vertrokken in 2002. “Er gebeurden daar dingen, die gewoon niet kunnen”, zegt Fons. Hij wil niet teveel in details treden, maar zegt wel dat je ‘een voedselbank niet mag gebruiken om zieltjes te winnen’. “De man die daarmee bezig was, is gelukkig buiten gegooid. Dat was voor mij het belangrijkst.” In 2006 richtte de familie Pluyms haar eigen steunpunt op: ‘Stichting Voedselbank Tilburg’. Sindsdien botert het niet zo tussen beide partijen. Samenwerking is er wel.

“Ze komen straks weer langs”, zegt Erkelens. Beide banken wisselen voedsel uit, zoals alle andere voedselbanken in de regio dat ook doen. “Als wij bijvoorbeeld een tekort aan pindakaas hebben, dan vragen we een andere stichting of we iets kunnen ruilen”, legt hij uit. “Zo proberen we elke week een pakket aan te bieden dat zoveel mogelijk aansluit op de schijf van vijf.”

Wat samenwerking betreft, zien de heren van Tilburgse Voedselbank het liefst een partnerschap onder één dak. “Eén stichting, dat is het duidelijkst. Dat is ook wat de gemeente wil”, zegt Kiwitz. “Wij hebben onze hand uitgestoken. It takes two for a Tango. En we willen graag dansen.” Over dat idee kan Fons Pluyms kort zijn. “Nooit. Dat zou ik nooit doen. Deze stichting is een deel van mijn leven, en dan ben ik dat kwijt”, zegt hij.

Hij moppert dat de Tilburgse Voedselbank hem regelmatig ‘treitert’. “Net als we weer een beetje met elkaar kunnen opschieten, beginnen ze weer”, zegt hij. “Ze bellen onze leveranciers op. Of ze niet beter aan hen kunnen leveren dan aan ons. Dat noem ik gewoon treiteren.” Op deze uitspraak wil de Tilburgse Voedselbank niet reageren. De beschuldiging is trouwens visa versa. Kiwitz: “Als Toon (Erkelens) brood krijgt van ‘Bakker X, moet de familie Pluyms niet óók naar ‘Bakker X’ gaan.

De kleine pesterijtjes komen van beide kanten: van 4 tot en met 9 juni organiseerde Stichting Voedselbank Tilburg de ‘Week van de Voedselbank’. De naam deed een landelijke actie vermoeden, maar het was een initiatief van de familie Pluyms samen met stichting Cre-EET. De heren van de Tilburgse Voedselbank waren niet op de hoogte, en waren daarover op z’n zachtst gezegd ‘not amused’. “Wij krijgen vragen van onze vrijwilligers, van onze cliënten en sponsors, en wij wisten van niks”, aldus Erkelens. Voorlopig ziet het er dus nog niet naar uit dat er één, overkoepelende voedselbank in Tilburg zal zijn.

Mobiele versie afsluiten