Stilleven Gerard van Spaendonck aangekocht door Rijksmuseum

Het Bloemstilleven in albasten vaas Foto: Carola van Wijk, Rijksmuseum

Het rijksmuseum in Amsterdam heeft een stilleven van de Tilburgse schilder Gerard van Spaendonck (1746-1822) aangekocht. Het gaat om het schilderij ‘ Bloemstilleven in albasten vaas’ uit 1783.

Het was een langgekoesterde wens van het museum om een belangrijk werk van deze internationaal geroemde Tilburgse schilder in de collectie op te nemen. Taco Dibbits, hoofddirecteur van het museum, vertelt:  “Het is een prachtige aankoop waarmee we de zomer voor altijd in het Rijksmuseum hebben”.

Het schilderij is gekocht bij een galerie in Parijs voor  € 900.000. De aankoop is mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij. Het schilderij is vanaf 29 augustus 2018 in het Rijksmuseum te zien. 

Gerard van Spaendonck (Tilburg 1746 – Parijs 1822) was de zoon van Jan Anthony van Spaendonck, rentmeester van prins Wilhelm en landgraaf von Hessen-Kassel, die de heerlijkheid Tilburg en Goirle bezat. Hij maakte als schilder furore in Parijs en verliet Tilburg in 1764.

In 1774 werd hij benoemd tot minitatuurschilder met zijn specialisme tot het schilderen van planten oftewel botanisch schilder. Zijn opdrachtgevers waren de koningen Lodewijk 13e tot en met Lodewijk 16e. Van Spaendonck vervaardigde tussen 1781 en 1785 zo’n 55 grote werken. Deze aquarels behoren tot de belangrijkste botanische werken ter wereld.

De plaats van het geboortehuis van Gerard van Spaendonck op de hoek van de Houtstraat in de Groeseindstraat 99

Zijn geschilderde oeuvre is niet heel groot, hij besteedde veel tijd aan het aquarelleren van planten en aan zijn leerlingen. Desondanks werd hij beschouwd als de beste bloemenschilder van zijn tijd.

In 1804 ontving hij als een van de eersten de pas ingestelde orde van het Legioen van Eer. In 1808 werd hem door keizer Napoleon de titel van graaf verleend.

Van Spaendonck werd op de begraafplaats Père Lachaise te Parijs begraven.

Op Groeseindstraat 99, de plaats waar vroeger het geboortehuis van Gerard en zijn broer Cornelis van Spaendonck stond, is een gedenksteen geplaatst.

Geef een reactie