Begin dit jaar spraken de gemeente en de woningbouwcorporaties TBV Wonen, Tiwos en WonenBreburg af om tussen 2010 en 2015 bij de renovatie van 400 huurwoningen energiezuinige maatregelen te nemen. De mogelijkheden voor aanpassingen om energie te besparen zijn de laatste jaren verbeterd. Inmiddels is het mogelijk om zo te renoveren dat woningen energieneutraal zijn. Dat betekent dat ze evenveel energie verbruiken als dat er zelf opgewekt wordt. Dit wordt ook wel ‘nul op de meter’ genoemd.
Wethouder Berend de Vries: “De laatste jaren schieten de uitgaven voor energie omhoog. De energierekening dreigt onbetaalbaar te worden. Het ontwikkelen van ‘nul op de meter’ woningen is een belangrijk wapen in onze strijd tegen die zogeheten ‘energiearmoede’, omdat het de woonlasten beter beheersbaar maakt.” Voor de Green Deals trekt de gemeente in drie jaar tijd ongeveer 600.000 euro uit.
Eerder dit jaar maakten de gemeente en woningbouwverenigingen afspraken over het energiezuinig maken van sociale huurwoningen. Deze afspraken vallen onder de zogeheten Green Deals. Bij het project Stroomversnelling is het de bedoeling dat de woning na aanpassingen net zoveel energie oplevert als dat de bewoners verbruiken.
In de Le Sage ten Broekstraat 61 staat een proefwoning van Tiwos die door een projectontwikkelaar geïsoleerd is. Wethouder Berend de Vries zal deze woning op 4 juli officieel ‘opleveren’. Bij Stroomversnelling betaalt de huurder zijn energiekosten aan de woningbouwvereniging en niet aan de energieleverancier. Op die manier kan de woningbouwvereniging de renovatie betalen. De huurder krijgt een opgeknapte en volledig geïsoleerde woning.
Vooruit lopend op dit idee zei René Scherpenisse, directeur van Tiwos, in een interview van maart 2013: “Niet de huur, maar de energierekening gaat de betaalbaarheid van wonen bepalen. We streven daarom naar woningen die in de toekomst energienotaloos zijn. Huizen moeten geheel zelfvoorzienend worden in energie, zodat er geen energierekening meer aan te pas komt. De uitdaging zit ‘m vooral in de oude woningen en daar is ook veel winst te behalen. Juist deze woningen scoren slecht op energie en we investeren juist hier om ze energie zuiniger te maken.”
Veel van de aanpassingen komen kant en klaar naar de woning. Dat maakt dat de renovatie van de woningen binnen anderhalve week klaar is. Bij de proefwoning worden onder meer gevelelementen met kunststofkozijnen geplaatst met drie lagen isolatieglas. Op het dak komen zonnepanelen. Ook komt in het huis een zogenoemde warmtepompinstallatie. Het gebruik daarvan en dat van de zonnepanelen levert voldoende energie voor de woning. Het is de bedoeling om landelijk ongeveer 110.000 huurwoningen aan te passen.
2 reacties
Voeg die van jou toe →Het is jammer dat de bewoners er niets van terugzien middels korting op de energierekening. Deze wordt vanaf de renovatie betaald aan de cooperatie en je haalt daarmee de de bespaarprikkel en dus de bewustwording van duurzaamheid weg bij de consument. Het idee is natuurlijk top , geen energierekening en geen gas meer alleen hoe ze dat ooit bij bijvoorbeeld warmtewoningen willen doen met alleen al 600 vastrecht is mij een raadsel.
Het idee zou nog mooier worden wanneer de uiteindelijke huurder ook nog iets minder gaat betalen na bijvoorbeeld een bepaalde periode of beloond kan blijven voor zuinigheid en verantwoord energiegebruik.
Hoezo energie onbetaalbaar ? Net de huurverhoging van Tiwos binnen,maar liefst 20 euro per maand ! Daar sta je dan, als alleenstaande met een bijstandsuitkering.