Site pictogram Tilburgers.nl

Studenten Fontys Architectuur ontwerpen tijdelijke Bibliotheek in de Spoorzone

bibliotheek-in-2020-kleiner-640Tien studenten van de Fontys opleiding Architectuur doen mee aan een ontwerpwedstrijd voor een tijdelijke bibliotheek in de Spoorzone.

In opdracht van gemeente Tilburg en de Bibliotheek Midden-Brabant ontwerpen de studenten een ‘proeftuin bibliotheek’. Het wordt een tijdelijke, flexibele plek voor de Bibliotheek van de toekomst in hal 79 van de Spoorzone. De werktitel is het T-Huis, huiskamer van de stad. De ontwerpen worden op 21 juni gepresenteerd aan een jury. Als het winnende ontwerp aan alle voorwaarden voldoet zal het dit najaar gerealiseerd worden.

Het T-Huis moet een ontmoetingsplek zijn, een werkplaats van kennis met ruimte voor samenwerking, interactie en inspiratie. En een laboratorium voor de Bibliotheek van de toekomst. Meer voorwaarden hebben de studenten niet meegekregen, zodat zij zoveel mogelijk hun eigen ideeën kunnen inbrengen.

Henriëtte de Kok, directeur van de Bibliotheek Midden-Brabant: “In het T-Huis willen we graag samen met ondernemers en inwoners de Bibliotheek van de toekomst verder vormgeven. Onderzoeken wat wel en wat niet werkt. Waar hebben de Tilburgers behoeften aan? Hoe brengen we de kennis en verhalen van Tilburgers bij elkaar? Hoe kunnen we nieuwe verbindingen maken? Hoe leggen we de nieuwe informatie die er dan ontstaat vast? Hoe maken we deze weer toegankelijk voor anderen? Kortom hoe komen we van collectie naar connectie. We zijn erg benieuwd naar de omgeving die de studenten hiervoor in gedachten hebben.”

Meer informatie is te vinden op de website van de bibliotheek Midden-Brabant en de facebookpagina

De Bibliotheek van 2020:

De bibliotheek verkeert in een overgangsfase. Van collectie naar connectie. Van lenen naar delen. In 2020 is er volgens ons een ander soort bibliotheek nodig. Een werkplaats van kennis en verhalen. Een plek die je in beweging zet, die je vooruit brengt. Omdat je er anderen ontmoet, elkaar informeert, experimenteert met de nieuwste technologie, in verbinding komt met organisaties uit de stad of regio. Niet langer het lenen van boeken, maar het delen van kennis en verhalen staat centraal. Dat is de bibliotheek die wij voor ogen hebben. Wij houden u hier graag op de hoogte van de stappen die we zetten.

Meer lezen?

Mobiele versie afsluiten