Studenten ROC Tilburg Zorg en Welzijn winnen 13e landelijke MBO Debattoernooi

Foto van Wineke Onstwedder

ROC Tilburg team Zorg en Welzijn heeft de beste sprekers in huis: bij de finale wonnen de studenten het 13e landelijk MBO Debattoernooi van het ROC Da Vinci uit Dordrecht. 200 mbo-studenten uit heel Nederland gingen vrijdag 15 februari 2019 in Amersfoort in debat over uiteenlopende maatschappelijke stellingen. Overtuigend spreken, goed luisteren, en je verplaatsen in een ander waren de ingrediënten die nodig waren om de titel ‘Landelijk Debatkampioen 2019’ binnen te kunnen slepen.

In de finale gingen de twee overgebleven teams in debat over de Nederlandse rol in het Europese migratiebeleid. Uiteindelijk wisten de studenten van het ROC Tilburg de jury te overtuigen met  argumentatie, presentatie en teamwork: zij gingen met de winst naar huis. Daarnaast werd er ook een Beste Debater aangewezen: Ted Minkels van het ROC Tilburg werd aangewezen als meest overtuigende spreker van het MBO Debattoernooi 2019.

Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt al dertien jaar georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Fonds21, en de Adessium Foundation. Dit jaar was het MBO Amersfoort de gastlocatie van het MBO Debattoernooi, waar de school zelf voor de vierde keer aan meedeed.

Naast dat debatteren door studenten spannend en leuk wordt gevonden, komen er ook allerlei handige vaardigheden bij kijken. Een deelnemende scholier zei er het volgende over: “Mensen kunnen overtuigen is iets wat je in veel situaties nodig hebt, zoals solliciteren, presenteren en dagelijkse discussies. Ook leer je kritisch te zijn op wat andere mensen, instanties of media zeggen, wat in de informatiesamenleving van vandaag de dag erg handig is. Tot slot kan debatteren je een stukje meer zelfvertrouwen geven en kun je erdoor gewend raken om te spreken voor grote groepen mensen, wat een van de grootste angsten onder mensen is.”

De stellingen die op het toernooi aan bod kwamen stonden vooraf online, zodat de debaters zich goed konden voorbereiden. Echter, er werd pas kort voor de debatronde zelf bekendgemaakt of een team de rol van voor- of tegenstander op zich moest nemen. De 200 mbo studenten uit verschillende leerjaren debatteerden tijdens het toernooi dus los van hun eigen mening.

Stichting Nederlands Debat Instituut is ervan overtuigd dat Nederland beter werkt als kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Daarom organiseert de stichting speelse debatactiviteiten om op een toegankelijke, bevlogen en creatieve manier de nieuwsgierigheid hun jonge doelgroep te stimuleren. In de afgelopen 21 jaar hebben ze de achterban sterk zien groeien: bij de start van de organisatie werd op scholen niet of nauwelijks gedebatteerd, maar inmiddels wordt debatteren als lesmethode erkend en gevierd door docenten, leerlingen en wetenschappers. Jaarlijks doen meer dan 500 scholen met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut mee.

Geef een reactie