Site pictogram Tilburgers.nl

Supermarkten duurder door hogere prijs voor kaas

09-17-2014-Kaas-Supermarkt-Albert-HeijnDe prijzen in de Tilburgse supermarkten zijn in één jaar met minimaal vier procent gestegen. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door een fors hogere prijs voor kaas. Dat blijkt uit de eerste conclusies van het onderzoek naar prijzen in Tilburgse supermarkten waarbij het prijsniveau in september 2014 vergeleken is met dezelfde periode in 2013.

Prijsstijgingen voor kaas met meer dan 25% zijn geen uitzondering, de kiloprijs van jonge kaas bijvoorbeeld is daardoor gestegen van 4,29 euro naar 5, 39 euro.

Het productschap Zuivel-en zuivelproducenten legt de stijgingen van de afgelopen maanden uit: “De enorme prijsstijgingen van zuivel zijn toe te schrijven aan de situatie op de wereldmarkt. De wereldmarkt kenmerkt zich voor zuivel de laatste tijd door flinke golfbewegingen, die zich nu zouden stabiliseren. Daarmee is niet gezegd dat er een eind komt aan de prijsstijgingen; het tempo zal wat afvlakken. De vraag uit China is behoorlijk toegenomen terwijl het aanbod uit landen als Australië en Nieuw-Zeeland is afgenomen door de grote droogte.

Volgens de laatste berichten gaat de kaasprijs in de toekomst dalen. DOC Kaas meldt vandaag: “We hebben de voorschotmelkprijs voor de maand september verlaagd met €3,44 naar €33,23 per 100 kilo. De effecten door het wegvallen van de kaasmarkt in Rusland beginnen zichtbaar te worden. Daarnaast stagneert de groei van de vraag naar zuivel in het Verre Oosten en Afrika. In combinatie met een hoge melkaanvoer wereldwijd zorgt dit voor een behoorlijke druk op de markt.”

Binnenkort wordt het volledige onderzoek naar het prijspeil van de Tilburgse supermarkten gepubliceerd.

Het volledige bericht:

Hoogeveen, 17 september 2014:  – DOC Kaas heeft haar voorschotmelkprijs voor de maand september verlaagd met €3,44 naar €33,23 per 100 kilo (exclusief btw).

Deze prijs geldt bij een aanvoer van 700.000 kilo melk. Bij een aanvoer van 1,1 miljoen kilo bedraagt het voorschot €33,65 per 100 kilo. De vetprijs is met €0,30 verlaagd naar €3,16 per kilo. Per kilo eiwit betaalt DOC €6,33, dat is €0,61 minder ten opzichte van een maand eerder.

De zuivelonderneming meldt in haar ledenblad dat in de afgelopen weken de eerste significante effecten van het wegvallen van de kaasmarkt in Rusland zichtbaar werden. Daarnaast stagneert de groei van de vraag naar zuivel in het Verre Oosten en Afrika. In combinatie met een hoge melkaanvoer wereldwijd zorgt dit voor een behoorlijke druk op de markt.

Kaas bestemd voor Rusland wordt nu op andere markten afgezet. Volgens DOC zijn de kaasprijzen hierdoor in de afgelopen weken in ieder geval met 15 tot 20 procent gedaald.

DOC Kaas hield de voorschotprijs voor augustus nog gelijk vanwege toen nog onzekerheid over de exacte effecten van de Russische importboycot. Wel liet directeur Marc Ligthart toen al weten niet optimistisch te zijn over de situatie op de zuivelmarkt. De marktomstandigheden zijn vergelijkbaar met die in het afgelopen jaar, toen de kaasprijzen hard naar beneden gingen. Er is een hoge melkaanvoer bij een situatie van vraaguitval.

De kaasproducten uit Hoogeveen wil haar leden tijdens de najaarsbijeenkomsten uitgebreid bijpraten over de ontwikkelingen in de markt en de effecten daarvan op DOC Kaas en haar leden.

Mobiele versie afsluiten