Site pictogram Tilburgers.nl

Supermarktonderzoek: Albert Heijn XL

Supermarkten. Vrijwel niemand komt er onderuit om één of meerdere keren per week een supermarkt te bezoeken voor noodzakelijke boodschappen. Reden genoeg voor een vergelijkend onderzoek en een serie supermarktrecensies. De belangrijkste punten waar we op hebben gelet zijn: bereikbaarheid per auto en per fiets, overzichtelijkheid, wachttijd bij de kassa en klantvriendelijkheid. Qua assortiment gaan we kijken of supermarkten ook wat moeilijker verkrijgbare artikelen verkopen. In elke winkel zoeken we naar: afbakkroepoek, zure augurken, anijsblokjes, biologische eieren, biologische melk, ketoembar (of koriander), sambal trassi en suikervrije mayonaise. Daarmee testen we meteen hoe snel een artikel gevonden kan worden en of medewerkers hulpvaardig zijn.  Bovendien vergelijken we de prijs van enkele gangbare producten.

De supermarkt 'Famila' ergens vroeg in de jaren zeventig Foto: Regionaal Archief Tilburg

Albert Heijn is ruim vertegenwoordigd in Tilburg met maar liefst 11 vestigingen en wel op de volgende plaatsen: Dalempromenade, Buurmalsenplein, Paletplein, Westermarkt, Professor de Moorplein (bij Universiteit), Korvelplein, Piusplein, Spoorlaan (station), Wagnerplein, Heuneind (Berkel-Enschot) en tenslotte de XL aan de Jan Heijnsstraat. Deze plek heeft al een lange supermarktgeschiedenis. Vroeger stonden hier de textielfabrieken van Janssens van Buren. Later vestigde zich de Famila in een verbouwing van één van de magazijnen. Weer later werd dat ‘Miro’ die de witte merken introduceerde bij de Tilburgse consument, en nu zit er dus de ‘Grote Albert Heijn’ Oftewel Albert Heijn XL. Alweer bezig aan de tweede restyling, is de winkel zeer groot van opzet. Uitgebreide afdelingen vers, fruit, groente, brood en kaas. En aan de westelijke kant, in de linkerhoek,  is ook veel ruimte voor non-food. Maar daar besteden we even geen aandacht aan. Met het merk ‘euro*shopper’ zit AH aan de onderkant van het gemiddelde  prijsniveau, en kan zelfs een Nettorama er niet aan tippen. Nog een overblijfsel uit de ‘Witte merken’ periode van de Miro lijkt het. De bereikbaarheid is geen probleem, een royaal parkeerterrein en veel fietsenrekken.

Een gedeelte van de broodafdeling van AH-XL

Sinds kort zijn de pogingen ‘zelfscannen’ weer ter hand genomen, maar een vaart loopt dat niet. Veel te lastig, en zeg nou zelf, geholpen worden door een vriendelijke cassiere verdient de voorkeur. Om nou bij dat éne supermarktbezoek ook weer door machines bedient te worden, dat gaat velen te ver. Nog afgezien dat het zelfscan proces best ingewikkeld is. We zien een moeder die aan het zelfscannen is geslagen. In haar winkelwagentje zit een actieve peuter die snel het scanpistool van haar overneemt als ze wat artikelen wil bekijken. Als ze bemerkt dat hij extra boodschappen in het karretjes  “schiet” verzucht ze  “Ik laat het maar bij deze éne poging”

Alhoewel het assortiment van de XL is afgenomen heeft het nog steeds één van de grootste keuzes van de stad. Van ons assortimentslijstje was alleen mayonaise zonder suiker en afbakkroepoek onvindbaar. Alleen de Jumbo op Bart van Peltplein  kan aan dat resultaat tippen.  Door een grote rij kassa’s zijn de wachttijden erg kort. Zelfs op drukke zaterdagen is de wachttijd korter dan op ‘rustige’ maandagavonden met veel minder kassa’s open.

De AH zit in de middenmoot qua prijs en is met ‘euro shopper’ echt goedkoop.

Mobiele versie afsluiten