Site pictogram Tilburgers.nl

Symposium en boek over Tilburgse vrouwen in het verzet

Op woensdag 27 november 2019 organiseert Regionaal Archief Tilburg samen met het Tilburg Cobbenhagen Center (Tilburg University) een symposium waarin het illegale werk van Tilburgse vrouwen in de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Na maanden van onderzoek presenteert de onderzoeksgroep ‘Vrouwen in het Tilburgse verzet’ de resultaten tijdens dit symposium. Ook wordt het boek Haar verhaal. Het verzet van Tilburgse vrouwen in de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd.

75 Jaar na de Tweede Wereldoorlog ontdekken cultuurwetenschapper Liesbeth Hoeven en historica Astrid de Beer maar liefst 57 verhalen van vrouwen die actief zijn geweest in het verzet in Tilburg. Het boek Haar verhaal. Het verzet van Tilburgse vrouwen in de Tweede Wereldoorlog doet verslag van hun zoektocht. Archieven, databases, gedenkplaatsen. Alle mogelijke vindplaatsen van geschiedenis worden bezocht en doorzocht. Een werkgroep met vrijwillige onderzoekers van Regionaal Archief Tilburg helpen bij het onderzoek.

De onzichtbaarheid van vrouwen heeft een lange geschiedenis. Het speelt zich af op twee fronten: in de samenleving en in de geschiedschrijving. Vrouwen hebben in twee feministische golven, voor en na de Tweede Wereldoorlog, moeten strijden voor hun rechten op politiek, sociaal en economisch gebied. Deze strijd om de positie en rol van vrouwen in de maatschappij heeft in het verleden voorrang gehad boven de strijd om een volwaardige plaats in de herinneringscultuur.

In de grote verhalen na de bevrijding heeft het verzetswerk van vrouwen aandacht en waardering gekregen voor zover deze in lijn ligt met het traditionele rolpatroon. Dit boek nuanceert de bestaande beeldvorming en doet recht aan het vrouwenverzet van toen. Inclusief 32 levensbeschrijvingen van Tilburgse verzetsvrouwen, een tijdlijn van gebeurtenissen in oorlogstijd op lokaal, regionaal, nationaal en mondiaal niveau en een serie interviews. De eerste exemplaren worden op 27 november a.s. overhandigd aan degenen die vol enthousiasme in de geschiedenissen van de verzetsvrouwen zijn gedoken: de onderzoekers van
Regionaal Archief Tilburg. Haar verhaal. Het verzet van Tilburgse vrouwen in de Tweede Wereldoorlog is vanaf 28 november 2019 te koop.

Liesbeth Hoeven en Astrid de Beer,
Haar verhaal. Het verzet van Tilburgse vrouwen in de Tweede Wereldoorlog
Uitgeverij Gianotten Printed Media, Tilburg 2019
Hardcover, 208 blz., geïllusteerd
ISBN 978-90-6663-099-4
Winkelprijs € 19,95
Verschijningsdatum 28 november 2019
Verkrijgbaar in de boekhandel of via www.boekenfabriek.nl .

Mobiele versie afsluiten