Repareren is het nieuwe kopen. Die conclusie trok het VARA-tv-programma Economische Zaken (EZ) op 2 mei. De aflevering ging over geplande slijtage, het idee dat fabrikanten opzettelijk producten maken die snel kapot gaan. Steeds meer mensen maken zich daar zorgen over. EZ onderzocht hoe groot het probleem van geplande slijtage is, en bezocht tijdens die zoektocht ook een Repair Café.
In de uitzending noemde Repair Café bedenker Martine Postma het Repair Café geen oplossing voor dit probleem. “Het Repair Café is vooral een signaal. Het geeft aan dat mensen willen repareren, en dat ze meer duurzame producten willen die weer te repareren zijn. Daarom moeten er beter repareerbare producten op de markt komen.”
Niet alleen Martine Postma brak in het programma een lans voor repareren, ook Marcel den Hollander, ontwerper en docent aan de TU Delft, en de Franse econoom Jean-Pierre Haber deden dat. Haber denkt dat de terugkeer van reparatienetwerken in Europa 500.000 banen kan opleveren.
Verder bepleitte Martine Postma voor een belastinghervorming om die terugkeer te bespoedigen: hogere belastingen op grondstoffen, waardoor nieuwe producten duurder worden, en lagere belastingen op arbeid, waardoor een betaalde reparatie aantrekkelijker wordt.
Ook Tilburg heeft een Repair Café 013 volg deze link voor meer informatie:
De uitzending van EZ VARA over geplande slijtage van producten is online te bekijken.
Recente reacties