Site pictogram Tilburgers.nl

Textiel en kleding inzamelen voor extra geld

Ook komend jaar kunnen Scholen en verenigingen opnieuw textiel en kleding inzamelen voor de gemeente Tilburg om extra geld te verdienen. Onlangs liep de najaarsactie af. Deze actie heeft in totaal 12.621 kg textiel opgeleverd.

De gemeente Tilburg verdubbelde het bedrag van de opbrengst van de drie verenigingen of scholen die het meeste textiel inzamelden. De Koninklijke Harmonie MVC Udenhout, handbalvereniging White Demons en de Sint Caeciliaschool zamelden het meeste textiel in. Zij kregen maandag 27 november 2017 een cheque van wethouder Berend de Vries.

De gemeente Tilburg wil meer afval scheiden en daarmee de verspilling van grondstoffen tegengaan. Om de inzameling door Scholen en verenigingen te stimuleren kent de gemeente een vergoeding toe van 0,25 euro per ingezamelde kilo textiel. Met de opbrengst krijgt een school of vereniging geld voor bijvoorbeeld nieuwe boeken, sporttoestellen, reisjes en toernooien. Het textiel wordt gesorteerd, een deel wordt als kleding verkocht en van het overige textiel worden de vezels hergebruikt. Het hergebruiken van kleding is goed voor het milieu. Elke kilo ingezameld textiel zorgt voor 3,4 kilo minder CO2 uitstoot. Wat gebeurt er met al die ingezamelde kleding en textiel?

Scholen en verenigingen kunnen deelnemen door een permanente container te plaatsen. Daarnaast organiseert de gemeente Tilburg tweemaal per jaar een textielactie voor scholen en verenigingen, in het voorjaar en in het najaar. Hierbij verdubbelt de gemeente Tilburg net als vorige acties weer de opbrengst bij de drie scholen of verenigingen die de meeste kilo’s textiel inzamelen. Samen met de scholen en verenigingen bekijkt de gemeente wat de beste manier is om gebruikte kleding en textiel in te zamelen. Dat kan via een permanente container op het terrein of door deel te nemen aan de voor- en/of najaarsactie. Deelnemers krijgen communicatiemiddelen om de inzameling te promoten. Een mooie uitdaging voor een school of vereniging.

Alle Tilburgers kunnen oude kleding inleveren bij de speciale textielbakken. Die staan op veel plaatsen in de stad, onder meer bij supermarkten en uitvalswegen. De gemeente vraagt iedereen om het textiel in een gesloten zak te doen en schoenen per paar aan elkaar vast te binden. Op internet staat een overzicht van wat wel en niet in de container mag.

Mobiele versie afsluiten