Site pictogram Tilburgers.nl

Textielmuseum in de race voor Europese museumprijs

Textielmuseum Foto: John Geerts

Afgelopen zaterdag behaalde het TextielMuseum een finaleplek in de race om de prestigieuze award van de European Museum Academy. Een vakjury koos het Tilburgse museum uit 28 Europese musea als een van de drie finalisten vanwege de vernieuwende en eigentijdse wijze waarop het museum erfgoed toegankelijk en relevant weet te maken voor de hedendaagse bezoeker en maker.

Het TextielMuseum is gestart met een ambitieus vernieuwingstraject om zijn positie als cultureel icoon te behouden en verder uit te bouwen. Samen met gemeente Tilburg werkt het museum plannen uit voor uitbreiding, renovatie en verduurzaming van het monumentale museumgebouw, waarmee tevens een impuls wordt gegeven aan de doorontwikkeling van het omliggende Museumkwartier tot het volgende bruisende stadsdeel.

Stoommachine in Bauhauskleuren in het Textielmuseum Foto: John Geerts

Uit het juryrapport van de EMA:
“Het TextielMuseum is een van de meest dynamische Nederlandse musea in zijn soort. Het zet cultureel erfgoed in om te bouwen aan een sterke lokale gemeenschap, vanuit de verrijking van een zeer diverse culturele bevolking. Het is een museum van makers, van ontwerpers en van experts op het gebied van het ambacht, dat het publiek aanmoedigt om zelf όόk aan de slag te gaan en creatief te zijn.”

“Het museum weet een universele industrie nieuw leven in te blazen door expliciet te focussen op duurzaamheid, klimaat, gelijkheid, creativiteit, onderwijs, vakmanschap, en dat alles bovendien in aansprekende werkplaats- en museale settings.”

De award van de European Museum Academy is dé Europese prijs voor innovatieve musea en tentoonstellingen op het gebied van 20- en 21ste-eeuwse geschiedenis, technologie, industrie en wetenschap. De vakjury richt zich op vernieuwende praktijken op het gebied van museologie en de impact van musea op het lokale, regionale, nationale en internationale domein. De award wordt jaarlijks uitgereikt. Dit jaar gebeurde dit tijdens een online award ceremonie.

De European Museum Academy is een non-profit stichting die zich bezighoudt met de rol van musea in de hedendaagse samenleving en het stimuleren van innovaties op het gebied van museale filosofie, theorie en praktijk in Europa. De organisatie benadrukt de rol van het moderne museum als ontmoetingsplaats en plek van ontwikkeling voor het wetenschappelijke debat, creativiteit, sociale cohesie en de culturele dialoog. Meer info: www.europeanmuseumacademy.eu.

Mobiele versie afsluiten