Het is precies 100 jaar geleden dat de Bauhaus-periode begon en daarom zijn er het hele jaar tal van exposities over deze kunst- en ontwerpperiode. Zo ook in het Textielmuseum in Tilburg. Op zaterdag 25 mei 2019 opent de expositie ‘Bauhausvrouwen in de spotlight’.
Textiel en weven werden 100 jaar geleden gezien als vrouwenwerk. Vrouwen die een andere, technische richting in wilden, werden daarin ontmoedigd. Het Textielmuseum heeft in deze expositie de nadruk gelegd op deze vrouwen, die korte of langere tijd in Nederland gewoond en gewerkt hebben; gevlucht voor het opkomende Nationaal Socialisme in Duitsland. Daarom zijn er ontwerpen te zien van Gunta Stölzl, Lisbeth Oestreicher (Austria), Greten Kähler, Otti Berger, Lilly Reich en Kitty van der Mijll Dekker.
Bauhaus-expert en conservatrice Caroline Boot vertelt: “Dit zijn de vergeten vrouwen, waar mannen vaak veel meer bekendheid kregen. Toch waren het wel de weefsters die de producten maakten die vervolgens verkocht werden en waarmee de Bauhaus-opleiding draaiende werd gehouden.”
Het Textielmuseum in Tilburg is geen instelling waar alleen het verleden te zien is, maar tegelijk ook een werkplaats waar hedendaagse ontwerpen worden ontwikkeld en vervaardigd van de makers van nu. Directeur Errol van de Werdt: “Design van vandaag is het erfgoed van morgen. Dus we hebben vier kunstenaars gevraagd om in de werkplaats van het Textielmuseum nieuw werk te maken, geïnspireerd op Bauhaus.”
Deze vier kunstenaars zijn Saskia Noor van Imhoff, Krijn de Koning, Marijn van Krey en Koen Taselaar. De vier werken die zij maakten vormen de kroon op de expositie. Te zien tot en met 3 november 2019.