The making of… Dinosauriërs!

Natuurmuseum Brabant pakt weer eens flink uit. Maandenlang werd er getimmerd, geboord, geschilderd en niet te vergeten: er werden botten aangevoerd. Grote botten, kleine botten, echte botten, nagemaakte botten… Vrachtwagens en aanhangers vol stonden er op de oprit. Gisteren werd namelijk de nieuwe tentoonstelling ‘The making of…. Dinosauriërs’ geopend. Uw verslaggever was onmiddellijk ter plaatse, want bij wie spreken deze uitgestorven ‘verschrikkelijke hagedissen’ nu niet tot de verbeelding?

De middag begon met een diapresentatie van Mickel van Leeuwen. Hij is preparateur en gespecialiseerd in het reconstrueren van skeletten. Dat is niet eenvoudig, hij liet zien hoe hij te werk is gegaan bij een jong gestorven nijlpaardje. Alle botten moeten afzonderlijk gereinigd worden. Daarna moet het skelet weer opnieuw gereconstrueerd worden volgens een bouwplan. Van Leeuwen is ook verantwoordelijk voor een deel van de inrichting van de tentoonstelling in het museum.

Het paradepaardje is het skelet van de Diplodocus, een gevaarte van zeventien meter lang dat ver boven het publiek uitsteekt. Heel indrukwekkend. Deze zware jongen wordt vergezeld door andere kolossen, alles is prima gedocumenteerd. Verder is een werkplaats voor preparateurs nagemaakt, waarin duidelijk wordt met welke gereedschappen deze bottenspecialisten hun klussen klaren. Op een video vertelt Van Leeuwen zelf over zijn werk. Achter in de zaal is een rotsachtige opgravingssite te zien. In een stijlvol ingerichte ruimte zijn replica’s van dino-fossielen te bewonderen. Natuurmuseum Brabant heeft ook een greep gedaan uit haar eigen collectie. In de vitrines staan opgezette dieren en skeletten, waardoor je een idee krijgt van de bouw en houding van nog bestaande levende wezens. Ook het reusachtige skelet van de potvis hangt er nog steeds. Mooi vergelijkingsmateriaal als je zojuist de dino’s hebt bekeken!

Kinderen kunnen zich in deze zaal ook prima vermaken. In een atelier kunnen zij een Tyrannosaurusmasker knutselen en binnenkort kan er ook gespeurd worden naar geheimzinnige dinomonsters en botten. Spannend, leerzaam en enorm tot de verbeelding sprekend. Wel eens een dino horen brullen? Het kan allemaal in Natuurmuseum Brabant,  de tentoonstelling is nog te zien tot eind oktober 2012.

 

 

Geef een reactie