Site pictogram Tilburgers.nl

Theatervoorstelling De OmZieners speelt op uitnodiging van Gerrit Poels

Gerrit (Pater) Poels, de ‘broodpater’ is 50 jaar actief onder de meeste kwetsbaren in Tilburg. Stichting Poels en de Joseph Wresinski Cultuur Stichting brengen daarom samen de theatervoorstelling De OmZieners naar Tilburg.

De Joseph Wresinski Cultuur Stichting uit Zwolle is een multicultureel theatercollectief van professionele theatermakers en mensen die in armoede leven. Zij richten zich op een breed publiek uit alle geledingen van de samenleving. Een unieke ervaring voor iedereen met een open blik.

Theatervoorstelling De OmZieners
Datum: Vrijdag 21 september 2018
Aanvang: 20.00 uur. (ontvangst vanaf 19.30 u)
Of
Datum: Zaterdag 22 september 2018
Aanvang: 14:30 uur (ontvangst vanaf 14.00 u)
Locatie: Theater de Nieuwe Vorst Willem ll straat 49
Toegang: Vrije gift na afloop
Aanmelden: omzieners@gmail.com (Het is niet verplicht maar wel aan te raden)

Over mensen in armoede wordt veel gezegd en geschreven door mensen die niet in armoede leven. De Omzieners is geïnspireerd op de levenservaring van mensen in armoede in Nederland en wordt gespeeld door theatermakers én ervaringsdeskundigen. Zij brengen de kwetsbaarheid die armoede met zich meebrengt op een indringende manier en met een gezonde dosis humor invoelbaar.

‘De OmZieners’ vertelt onder andere het verhaal van Pieter. Pieter is werkloos en wil zielsgraag aan het werk. Betaald werk. Maar door de uitkerende instantie wordt hij dan weer hierheen gestuurd en dan weer daarheen. Overal moet hij werken met behoud van uitkering. Hij krijgt dus niet betaald. Als hij het werk weigert, krijgt hij een strafkorting op zijn uitkering. Een vriendin van Pieter noemt dit ‘slavenhandel’. Maar Pieter gaat trouw dan weer hierheen, dan weer daarheen. Want alles beter dan thuiszitten. Toch? Of knaagt het aan zijn gevoel voor menswaardigheid en zelfrespect?

‘De OmZieners’ vertelt ook het verhaal van de familie van der Saeftinghe. Een keurige familie met een dikke nek en portemonnee. Zij hebben een erfenis te verdelen want papa is dood. Hoe gaan ze dat doen, het geld verdelen? Gaan ze gezellig samen rond de tafel zitten? Of slaan ze mekaar de hersens in?

Hoewel Gerrit Poels (11 mei 1929) al in 1969 uittrad als priester is hij nog steeds vooral bekend onder de naam Pater Poels. Poels is onder andere oprichter van ‘Huize Poels’, La Poubelle, Blut en Sociaal eethuis ‘de Pollepel’ en van het ongesubsidieerd burgerinitiatief Broodnodig van Stichting Poels. ‘De Broodpater’ brengt – ondanks zijn hoge leeftijd – elke nacht op de fiets brood naar mensen die dat nodig hebben. Poels helpt ook mensen bij hem thuis. En sinds 2 februari 2017 wederom vanuit  Poels’ Pollepel aan de Stedekestraat in Tilburg.

Mobiele versie afsluiten