Christiane Schijvens, dochter van de Tilburgse architect Jos Schijvens, zal als gast columnist een aantal van haar vaders gebouwen beschrijven in deze architectuurrubriek.
In het najaar van 1944 was de toestand in Tilburg verre van rooskleurig.
Vanuit het zuiden naderden de geallieerden maar vanuit het noorden kwamen evacués en vluchtelingen de stad binnen. Zij brachten verhalen mee over gruwelijke gevechten bij Arnhem en enorme verwoestingen.
De Tilburgers vroegen zich bevreesd af wat er met hún stad zou gaan gebeuren.
Een aantal Tilburgse Katholieken riep de bescherming in van Maria en deed de belofte een kapel ter hare ere te bouwen aan één van de hoofdstraten, zodra de oorlog voorbij was.
Deze belofte werd op 21 oktober 1944 gepubliceerd in het weekblad “Rooms Leven”, in die dagen “Kerknieuws” geheten.
Tegen alle verwachtingen in werd Tilburg acht dagen later al bevrijd!
Door vele Tilburgers werd, uit dankbaarheid dat hun stad gespaard was gebleven van verder oorlogsleed, al snel de benodigde hoeveelheid geld bijeengebracht om de belofte aan Maria in te lossen. Mensen schonken niet alleen geld maar kwamen ook met gouden en zilveren sieraden en zelfs met gouden tientjes.
Er werd gezocht naar een geschikte locatie maar vele mogelijkheden om te bouwen waren er vlak na de oorlog niet.
Uiteindelijk werd besloten om een tijdelijke Mariakapel in te richten en wel in een oud gebouw waarvan de ingang lag aan de Zomerstraat tegenover de Protestantse Kerk. Dit gebouw was door de jaren heen onder andere als magazijn gebruikt en zelfs was er ooit een synagoge en een schooltje van de Joodse Gemeente gevestigd.
Vervolgens werd er voor de restauratie en inrichting van de kapel een prijsvraag uitgeschreven onder 22 Tilburgse architecten.
Het winnende ontwerp heette “Koningin van de Vrede” en was van de hand van Jos Schijvens.
De verbouwing werd uitgevoerd door de Fa. Gebr. Struijcken en er werd een muurschildering aangebracht door de Tilburgse kunstenaar Frans Mandos. Zijn broer Kees Mandos kalligrafeerde een boek met daarin alle namen van Tilburgers die in de oorlog gesneuveld waren.
Een vermogende Tilburger had inmiddels een prachtig 14e-eeuws Mariabeeld geschonken en op 30 april 1949 werd de kapel plechtig ingezegend door Deken Nabuurs.