Site pictogram Tilburgers.nl

Tijdelijke raadzaal: krap, benauwd en ongezond

Raadsleden die het lef hebben om niet tevreden te zijn over de omstandigheden waarin zij moeten vergaderen, maken zich doorgaans niet populair. “Ze moeten niet zeuren…” Het getuigt dan ook van moed, dat Jan van Beurden als enige raadslid van de fractie OPA hierover toch de digitale pen heeft opgepakt.

En hij zegt het heel vriendelijk. Prijst de keuze voor de tijdelijke huisvesting van de gemeentelijke werknemers in Stadskantoor 6 op de hoek van de Spoorlaan met de Gasthuisring. Op die locatie heeft de gemeente Tilburg de verdiepingen 7 tot en met 12 in gebruik genomen, waarbij de Omgevingsdienst de onderste zet etages gebruikt. En werknemers van beide gebruiken de eerste verdieping waar een zeer ruime kantine is voorzien.

Met de tot stand gekomen voorzieningen in het huidige stadskantoor 6 kan de organisatie van voorbereiders, planners, kwartiermakers, aanpassers en technische invullers een fors compliment gemaakt worden. Het pand kan op het ontbreken van enkele minimale bijpoetsacties en marginale laatste aanpassingen, uiteindelijk als bijna perfect voor het tijdelijke doel aangepast aangemerkt worden en dat is een forse en flinke verdienste.

Maar dan de omstandigheden daar schuin tegenover, in ‘Het Laken’ waar de gemeenteraad gebruik van maakt:

Jammer genoeg is die complimenteuze opmerking niet te maken voor de voorziening waarmee de gemeenteraadsleden kennis mochten maken. Behalve kinderziektes waarbij iedereen nog wel kan glimlachen is de uiteindelijke opzet van de tijdelijke raadzaal waarin het hoogste bestuursorgaan van Tilburg moet gaan vergaderen een complete en haakse tegenstelling op de eerder hierboven terecht bewonderde oplossingen in het stadskantoor 6.

Het klinkt overdreven, maar wie er in de afgelopen drie maanden – sinds april 2017 – geweest is, kan haast niet anders dan het met Jan van Beurden eens zijn. De vergaderruimte van de raad is erg krap, zeker wanneer de voltallige raad, met college, fractieondersteuners, ambtenaren, publiek en pers – algauw een 100 mensen – aanwezig is. De ruimte is amper geventileerd en er kan geen raam open. In de afgelopen weken heb ik meerdere politici horen grappen over het ‘per ongeluk’ breken van een raampje.

Jan van Beurden schrijft de wens op die al meer van zijn collega’s hebben uitgesproken: “Laat ons de bedrijfskantine in Stadskantoor 6 gebruiken, tenminste voor de raadsvergaderingen.”

De zorgen van Jan van Beurden gaan niet alleen over de gezondheid – Arbo – van medewerkers zoals de griffie, die de raadsleden ondersteunt. Ook op het gebied van veiligheid maakt hij een punt. Na de raadsvergadering van 22 mei 2017 ging het alarm af. Nog onbekend is, wat hier nou van de reden was – al zocht menigeen de verklaring in de hoge temperatuur in het gebouw. Wel zorgde dit alarm ervoor dat ongeveer de helft van de aanwezigen voortijdig en zonder gebruik te maken van de lift de raadetage verliet. Een enkeling in lichte paniek.

Tot slot doet het gerucht de ronde dat de werkzaamheden aan het stadskantoor 1 pas eind oktober 2017 zullen beginnen in plaats van nog deze zomer en het is nog maar de vraag of de tijdelijke huisvesting van Gemeente en raad niet veel langer gaat duren dan dan de voorspelde twee jaar.

Mobiele versie afsluiten