Zo’n 3.500 Tilburgers krijgen dagelijks hulp vanuit de AWBZ om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen wonen. Vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking krijgen deze mensen individuele begeleiding aan huis of nemen deel aan dagbestedingsactiviteiten. De AWBZ is een regeling die vanuit de landelijke overheid is geregeld. Vanaf 1 januari 2013 gaat dit veranderen en wordt de verantwoordelijkheid voor deze begeleiding stukje bij beetje overgedragen naar gemeenten.
Het Tilburgse college wil de mogelijkheid houden om persoonsgebonden budgetten te verstrekken, zoals dat nu ook al gebeurt. Hiermee kunnen de cliënten zelf hun begeleiding regelen. Marjo Frenk, wethouder voor zorg en welzijn, licht toe: “Op dit moment maken bijna 1.200 Tilburgers die begeleiding nodig hebben, zich zorgen over hun persoonsgebonden budget. Dat kan ik me voorstellen, omdat er landelijk veel discussie over is. Maar in Tilburg willen we het PGB voor begeleiding niet afschaffen. Wel moeten we, omdat de overheveling van begeleiding gepaard gaat met een bezuiniging, onderzoeken hoe we het PGB betaalbaar kunnen houden in de toekomst.”
De soort beperkingen waar mensen mee zitten, is heel verschillend. Maar de overeenkomst is dat de beperkingen omvangrijk en ingewikkeld zijn, en dat ze grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. Marjo Frenk: “De Tilburgers die ik spreek maken zich zorgen dat ze de ondersteuning helemaal gaan verliezen. En geen ondersteuning betekent voor deze Tilburgers vereenzaming, vervuiling, behandelplannen die niet slagen, schulden, of overbelasting van mantelzorgers. Dat moeten we zien te voorkomen.”
Overigens is het nog geheel niet zeker of het PGB inderdaad behouden kan blijven want eerst moet de gemeenteraad er nog over beslissen.
Recente reacties