Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburg CowBoys: kunstenaars in sociale verbindingen

Vlnr: Beheerder van Café de Worm: Stan van de Broek en Tilburg CowBoys: Sander van Bussel en Chris Gribling.

Enkele dagen nadat het team Tilburgers.nl meedeed aan “Het sterkste verhaal van Nederland” zit ik met twee van de vier Tilburg CowBoys aan tafel: Chris Gribling en Sander van Bussel. We praten over de projecten die de Tilburg CowBoys de afgelopen tien jaar hebben uitgevoerd. Behalve hen zijn er nog twee cowboys: Hans d’Olivat en Bart van Lisdonk uit Utrecht. Tilburg CowBoys is een kunstenaarscollectief dat inmiddels met een indrukwekkende reeks projecten steeds meer mensen weet te bereiken. Bekende projecten zijn ondermeer: ‘AutoSalon’ (2009), ‘Tafelgenoten’ (2006) en ‘de Kermisprijzen Ruilpost’ (2005).

En nu dus “Het sterkste verhaal van Nederland” in Café de Worm. De stichting KORT (Kunst in de Openbare Ruimte) heeft vijf jaar op rij een kunstmanifestatie georganiseerd op het terrein van de oude waterzuivering in Moerenburg. Voor dit laatste jaar heeft KORT de Tilburg CowBoys uitgenodigd. Centraal in “Het sterkste verhaal van Nederland” staat Victor Holzenberg, naar wie de trofee is vernoemd die als prijs zal worden uitgereikt voor het sterkste verhaal. De bezoekers van café de Worm weten inmiddels dat Victor Holzenberg een legendarische man is, waarover veel verhalen kunnen worden verteld. Chris Gribling: “Verhalen vertellen is een oude volkskunst die we al bijna niet meer kennen. Maar door verhalen leggen mensen verbinding met elkaar, leren ze elkaar kennen.”

Mensen, verhalen en sociale verbinding zijn de basisingrediënten voor de projecten van de Tilburg CowBoys. Als liefhebbers van country & western-muziek én van Elvis Presley was Elvis in 2000 een logisch, eerste thema. Uitgangspunt was de vraag: wat zou je aan Elvis kunnen hebben? In de twee jaar die volgenden zagen ondermeer een Elvis-cursus, een Elvis-quiz, een Elvis-documentaire waarin “een zoektocht naar de nagelaten sporen van Elvis Presley in Bad Nauheim (D), alwaar Hij van 1958 tot 1960 als militair verbleef.” En tot slot een groots “Elvis Memorial: 25 years of mourning”, een Elvis herdenkingsfestival in de binnenstad van Tilburg. Aldus de digitale archieven van de Tilburg CowBoys. De TV-zender RTL5 maakte er een reportage over.

Enkele spraakmakende projecten

Na 2002 volgden projecten rond nieuwe thema’s, maar altijd herkenbaar voor een breed publiek. De Kermisprijzen Ruilpost in 2005 leverde eveneens belangstelling op van diverse landelijke media, waaronder een reportage van SBS6 in Hart van Nederland, nog te zien op YouTube.

De DVD “Tafelgenoten” uit 2006 leverde een uitnodiging op bij “De Wereld Draait Door“. Opdrachtgever was Theater de NWE Vorst, met de vraag om ‘iets’ te doen met het thema “eenzame kerst”. Het resultaat is een DVD waarop een zevental mensen, waaruit de kijker kan kiezen, aan tafel zit als tafelgenoot.

Het Herinneringen Netwerk Brabant van 2009 leverde een berg verhalen op aan de hand van voorwerpen die mensen wel wilden ruilen voor de herinnering van iemand anders. Op deze manier onstonden er nieuwe verbindingen tussen mensen.

Books to be

Het nieuwste project dat nu gestalte gaat krijgen is “Books to be”. Hiervoor reisden de Tilburg CowBoys naar Johannesburg, Zuid Afrika om met mensen aan de slag te gaan in workshops. Hiervoor werden een gevangenis en een buurtbibliotheek bezocht, waar mensen graag aan dit project meededen. De deelnemers, waaronder veel kinderen, bedachten een boekverhaal, dat ze zouden willen schrijven. Ze gebruikte een leeg boek  met een omslag, een titel, hun naam en een beschrijvende achterflap van 200 woorden. Nu zijn deze boekjes in Tilburg gevuld met een paar antwoordkaarten. Op deze kaarten kunnen geïnteresseerden aangeven dat ze het boek graag willen lezen, als het af is.

Dit boekenproject is met veel enthousiasme ontvangen en plannen het verder uit te breiden naar andere landen zijn in de maak. Waarschijnlijk zal de volgende reis naar Curaçao zijn.

Mobiele versie afsluiten