Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburg dementievriendelijke gemeente

tilburgdementievriendelijkTilburg is een zogenoemde dementie- vriendelijke gemeente. De gemeente en de PG-raad ondersteunen waar mogelijk organisaties en inwoners die dementie- vriendelijke gemeenschappen willen vormen.

De PG-raad is de Programmaraad Zorgvernieuwing Psychogeriatrie. Een dementievriendelijke gemeenschap is een samenleving waarin mensen ontspannen met elkaar omgaan en waarin volop plaats is voor mensen die ‘anders’ zijn.

Een ‘dementievriendelijke’ gemeente is een ‘mensvriendelijke’ gemeente. Een gemeente waar aandacht is voor het omgaan met dementie en voor het bevorderen van de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun familie en mantelzorgers te vergroten.

Wethouder Hans Kokke en Harrie Kemps van de PG-raad ondertekenden 2 april de intentieverklaring ‘dementievriendelijk Tilburg’. Tilburg wil mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunen zodat patiënten zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dit doet de gemeente onder meer door dementieconsulenten in te zetten, het Alzheimercafé te ondersteunen en dagopvang te regelen.  Verder heeft de gemeente een voortrekkersrol in de zogenoemde Brabantse Proeftuin Dementie. Dit is een samenwerking tussen de gemeente, zorgaanbieders, verzekeraars, onderwijsinstellingen, mensen met dementie, mantelzorgers en belangenverenigingen als de PG-raad.

logo_vergeetmenietjeIn de wijken Het Zand, Wandelbos en De Reit bieden een aantal zorgaanbieders en een welzijnsinstelling al meerdere jaren een vernieuwend aanbod aan, aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook wijkbewoners willen zich inzetten voor een dementievriendelijke wijk. Nieuwe partners, die een betekenis of rol kunnen hebben in het realiseren van een dementievriendelijke gemeenschap (DVG), worden uitgenodigd om zich aan te sluiten. Iedereen kan dan op zijn eigen wijze bijdragen aan een dementievriendelijke wijk. De activiteiten zijn herkenbaar aan het logo. Heeft u of uw organisatie ook dementievriendelijke activiteiten in uw wijk? Dan kunt u hiervoor ook het logo gebruiken.

De PG-raad helpt gemeenten bij het dementievriendelijk maken van de samenleving. In 2014 kregen 19 gemeenten ondersteuning, onder andere met inzet van maatschappelijk adviesbureau Zet. Meer informatie op de website van de PG-raad.

Mobiele versie afsluiten