Tilburg en regio vrezen een tekort van €5,67 miljoen op Jeugdzorg

jeugdzorgVandaag heeft het NRC de resultaten van een enquête over de drie grote transities gepubliceerd, welke is gehouden onder alle gemeenten in Nederland. Met de drie grote transities, of decentralisaties wordt bedoeld dat vanaf 1 januari 2015 alle verantwoordelijkheid op het gebied van Jeugdzorg, wmo/awbz en Participatie van het Rijk naar de gemeenten gaan. Honderden wethouders en burgemeesters hebben aangegeven dat zij te weinig geld hebben voor de verzorging van zieken en ouderen en om gehandicapten aan werk te helpen.

Ook in Tilburg (en regiogemeenten die samenwerken met Tilburg) speelt dit probleem, zo bleek maandagmiddag 17 november in de vergadering van de commissie Sociale Stijging. Zorg, waaronder Jeugdzorg moet door gemeenten worden ingekocht van zorgaanbieders. Tilburg werkt hierin samen met acht kleinere gemeenten in de regio, omdat Tilburg als centrumgemeente alle zorg ‘in huis’ moet hebben, terwijl kleine gemeenten dat niet hoeven, maar hiervoor gebruik kunnen maken van het aanbod in Tilburg. Grote instellingen maar ook kleinere ondernemers en zzp-ers konden in mei en juni hun aanbod doen aan de gemeenten. Nadat aanvankelijk lang niet alle aanbieders hieraan gehoor hadden gegeven, heeft de gemeente in juli nog eens een aanvraag voor offertes uitgestuurd.

Het lastige hierbij was, dat zorgaanbieders hun offerte moesten baseren op hun omzet van dit jaar, terwijl het jaar nog lang niet om is. Ook moesten zij er rekening mee houden dat er 15% minder budget beschikbaar zou zijn vanaf 2015.

Dat dit niet goed is gegaan, blijkt uit de informatie-nota die onderwerp van discussie was in de raadscommissie. Nu blijkt, gebaseerd op voorlopige en geschatte cijfers, dat er een tekort dreigt van 5,7 miljoen euro. Dit staat echter pas te lezen op pagina 6 van het 7 pagina’s tellende document, waardoor alle fracties in de commissie enige argwaan hadden gekregen dat dit slechte nieuws verstopt was opdat het niet zou worden opgemerkt. Ook omdat net vorige week woensdag (12 november) de Begroting 2015 is vastgesteld.

Marcelle HendrickxWethouder Marcelle Hendrickx gaf toe dat de informatie te onduidelijk was en dat het belangrijkste, slechte nieuws bovenaan had moeten staan. “Het was niet de bedoeling de boodschap niet over te brengen, ik heb al steeds gezegd dat hier het belangrijkste risico in zit. Het zijn cijfers van zorgaanbieders die nog altijd niet definitief zijn en die als basis van de begroting zijn gebruikt. Het gaat over aannames, niet over vaste cijfers. Ik had gehoopt dat deze cijfers niet zo zouden zijn. Het bedrag: 5,67 miljoen is gebaseerd op basis van offertes van aanbieders, die weer gebaseerd zijn op voorlopige cijfers en die zijn vergeleken met het budget van het Rijk. Dan is dit het tekort.

Ze denkt het tekort op te kunnen lossen, maar niet door zorg te ontnemen aan kinderen die het nodig hebben. Ze kondigde aan op korte termijn met staatssecretaris Van Rijn te gaan praten. “Hij heeft gezegd over de brug te zullen komen als wordt aangetoond dat de budgetten onvoldoende zijn. Dus daar ga ik hem aan houden.” gaf ze aan.

Geef een reactie