Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburg en textiel in de jaren ‘50

Het complex van De Regenboog aan de Bredaseweg in 1940.
Het complex van De Regenboog aan de Bredaseweg in 1940. Foto RAT

Op donderdag 17 november 2016 organiseert De Bibliotheek Tilburg Centrum in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg een lezing over ‘Tilburg en textiel in de jaren 50’.

Deze lezing wordt verzorgd door Ton Wagemakers, oud-directeur van het TextielMuseum en is gebaseerd op het boek Tilburgse textiel in beeld.  Dit boek is een coproductie van Ronald Peeters, oud-hoofd van het Stadsmuseum Tilburg en Ton Wagemakers, oud-directeur van het TextielMuseum en verschijnt op zaterdag 19 november 2016.

Wandtapijt Textiel Raadszaal
Wandtapijt in de raadszaal die het verleden van de Tilburgse Textiel industrie als thema heeft

In het boek is de kennis van Ronald Peeters over de beelden van Tilburg en van Ton Wagemakers over de Tilburgse textiel op een unieke wijze gebundeld. Hoe moeten we de lange jaren vijftig , zeg 1947 -1961, typeren? Gaat het in deze periode goed met de stad en de textiel of was de opening van een TextielMuseum in 1958 een teken aan de wand?  Is het ‘Cees de sloper’, die ons mooie Tilburg heeft vernield of gered?

textielschooldeurplaat-groot
Beeldhouwwerk boven de voormalige Hogere Textielschool aan de Noordhoekring

De lezing van Ton Wagemakers staat bol van vragen, vraagtekens, verklaringen en verhalen. Inwoners van Tilburg bouwen in de Bibliotheek Tilburg Centrum gezamenlijk aan een maquette van de stad zoals die eruit zag in de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Na de lezing  is er gelegenheid het boek (gesigneerd door de auteurs) aan te schaffen en kan de Tilburg Maquette worden bezocht waar Stadsmuseum Tilburg aanwezig is om eventuele vragen te beantwoorden.

2016-04-21 8524 fAG Bibliotheek Paleisring KoningspleinDe lezing vindt plaats  van 19.30 tot 21.00 uur in de Theaterzaal van de Bibliotheek Tilburg Centrum. Vanaf 19.00 uur staat een kopje koffie/thee klaar.

De lezing is gratis voor leden van de Bibliotheek. Niet-leden betalen 3 euro p.p. Reserveren kan telefonisch via 013-4648513, per mail via ticketsbtc@bibliotheekmb.nl of persoonlijk bij de informatiebalie van de Bibliotheek Tilburg Centrum

Mobiele versie afsluiten