Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburg gaat Eco – aflevering 3: ONS diner

Er is veel aan de hand in Tilburg op ecologisch gebied. Groen schijnt een toverwoord te zijn. Veel mensen hebben behoefte aan een nieuwe manier van samenleven, waarin duurzaamheid een grotere plaats inneemt.

In de serie ‘Tilburg gaat eco – gesprekken met milieubewuste mensen’ gaat documentairemaker Martijn de Boer op zoek naar het verhaal achter de drang naar verandering. Wat beweegt deze Tilburgers en wat doen zij om hun doel te verwezenlijken?

In aflevering 3 gaan we langs bij ‘ONS diner’, een vegetarisch eetinitiatief van Transition Town Tilburg. ‘ONS diner’ (ONS staat voor Olie Neutrale Stad) bestaat sinds begin 2010 en is een maandelijkse vegetarische maaltijd met 20-40 mensen in De Verdieping (st. Annastraat).


Bedenker en gastvrouw Godelieve Engbersen (Nachtburgemeester Tilburg) legft uit: “We willen uitnodigen om zelf aan de slag te gaan om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en minder olie. Als je vegetarisch eet dan gebruik je veel minder brandstoffen en er is minder transport mee gemoeid. Als je één kilo vlees eet, dan staat dat gelijk aan zeven kilo graan.”

Naast deze ecologische redenen zijn ook de sociale contacten belangrijk. Men wisselt duurzame onderwerpen uit, van recepten tot en met tuinen delen en oplossingen voor een leukere toekomst. Er zijn ook mensen zoals Eugenie Mac Gillavry. Zij noemt zichzelf liever een flexitarier dan een vegetarier. “Je bent verantwoordelijk voor jezelf, maar als je van iemand anders een prakje krijgt, ga dan niet moeilijk zitten doen.”

Kok Charles Waagenaar vertelt “Als je terugkijkt naar hoelang het geduurd heeft, voordat het bij iedereen doordrong dat je beter wat minder vlees kunt eten… het is gewoon niet goed. Voor jou niet, voor het milieu niet, voor de energievoorziening niet.”

Kortom: een leerzaam diner. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik vooraf al stevig had gegeten. Lekkere Hollandse kost. Je weet maar nooit.

Voor meer informatie over ONS diner en de date kunt u terecht op de website van Nachtburgemeester Tilburg

Film en stem: Martijn de Boer

Mobiele versie afsluiten