Op donderdag 9 november – bij de behandeling van de Begroting voor 2019 – hebben raadsleden Peter van Gool (D66), Joost van Puijenbroek (CDA) en Frans van Aarle (Lokaal Tilburg)een Amendement (voorstel) ingebracht om in Tilburg een stimuleringsfonds op te richten voor lokale media.
De bedoeling van dit fonds is om de lokale journalistiek te versterken, zodat Tilburgers beter geïnformeerd zullen worden over wat er in de gemeente speelt. Hierbij is het van groot belang dat de uitvoering van dit fonds wordt gedaan door een stichting die op grote afstand van de gemeente staat. Het mag absoluut niet gebeuren dat de gemeente, of de politiek zich gaat bemoeien met de journalistieke inhoud.
De drie partijen stellen in hun voorstel dat het voor burgers belangrijk is om toegang te hebben tot betrouwbare en onafhankelijke informatie en dat het goed is als politici, (grote) instellingen en bedrijven er rekening mee houden dat zij gecontroleerd en kritisch gevolgd kunnen worden. Zij zien ook dat er goede media en journalisten in Tilburg en de regio zijn, maar ook dat deze beperkt zijn in hun tijd en middelen.
In Tilburg studeren ieder jaar veel journalisten af, maar slechts enkelen kunnen ook daadwerkelijk in Tilburg aan de slag. De steden Leiden en Breda gingen Tilburg hierin inmiddels al voor met een lokaal mediafonds.
Het voorstel werd door een ruime meerderheid in de raad aangenomen. VVD, OPA, VSP, LST en Voor Tilburg stemden tegen.
Landelijk bestaat al sinds 1974 het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ – voorheen onder de naam ‘Persinnovatie’), dat gefinancierd wordt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). En hoewel het fonds sinds 2015 erkent dat het een taak heeft om regionale media te ondersteunen, heeft het in dat jaar één project ondersteund en in 2016 twee projecten. In 2017 zijn geen nieuwe aanvraagrondes georganiseerd.
Een van de twee gehonoreerde projecten in 2016 betrof het project Broeinest Brabant van Fontys Hogescholen met een bedrag van € 447.750,- gespreid over drie jaar. Hogeschool Fontys en dagbladuitgever De Persgroep slaan de handen ineen bij het realiseren van journalistieke initiatieven voor de verbetering van de nieuwsvoorziening in de regio.
Studenten worden intensief begeleid op weg naar zelfstandig ondernemerschap; binnen een onderwijscontext bedenken studenten concepten, bij Broeinest Brabant mogen zij hun ideeën verder ontwikkelen op de werkvloer van de Persgroep. Bij dat laatste krijgen de studenten hulp van Starterslift, een regionale specialist die startende ondernemingen wegwijs maakt in de methodieken van het ‘lean start-up model’ en ‘business model generation’. Bibliotheek Midden-Brabant is partner voor het afnemen van publiekstesten. (Bron: Jaarverslag 2016 SvdJ)