Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburg krijgt een makersfonds voor kunstenaars

De gemeente Tilburg krijgt een zogenaamd makersfonds. Kunstenaars uit de stad hadden de wens uitgesproken om ‘klein, makkelijk en snel geld’ aan te kunnen vragen voor kunstprojecten. Tijdens een stadsgesprek op dinsdag 21 februari 2017 hebben inwoners uit de stad hun mening gegeven over het idee. Er is afgesproken dat een kunstenaar (‘maker’) een keer per jaar voor zowel zijn eigen project een aanvraag kan indienen als voor een collectief waar hij/zij onderdeel van uitmaakt.

Er hoeft dus geen keuze gemaakt te worden. Subsidie aanvragen kan het hele jaar. Per keer kan de maker maximaal 7.500 euro aanvragen. Het totaal beschikbare budget in het Makersfonds is zowel in 2017 als in 2018 150.000 euro. Dit plan maakt onderdeel uit van het Cultuurplan Tilburg 2017 – 2020 #stadvanmakers. Individuele kunstenaars kunnen vanaf maandag 20 maart 2017 subsidie aanvragen uit dit fonds.

Om de subsidie aan te kunnen vragen, moet op maximaal twee A4’tjes de motivatie worden gezet met vermelding van de activiteiten die in het betreffende project uitgevoerd gaan worden. Criteria waar op gelet wordt, zijn onder meer: artistieke ontwikkeling, zakelijke kwaliteit, pluriformiteit en weerslag/tegenprestatie/effect in Tilburg. De link naar de subsidiepagina komt op maandag 20 maart 2017 online op de website van de gemeente Tilburg.

Wethouder Marcelle Hendrickx: “Met het Makersfonds kunnen we initiatieven in de stad net dat extra steuntje in de rug geven om een project mogelijk te maken. Tilburg is de stad van vernieuwing, experimenteren en uitvinden. Een culturele broedplaats, de stad van makers. Daar hoort een fonds als dit bij waarbij aanvragen snel, makkelijk en divers mogen zijn. Na de basisvoorzieningen en de kunstenaarsinitiatieven, lossen we met het Makersfonds de volgende belofte uit het Cultuurplan in.”

Mobiele versie afsluiten