Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburg krijgt een Stadscomponist: Anthony Fiumara

Anthony Fiumara (Foto: Roger Cremers)

Tilburg krijgt een stadscomponist. De keuze is gevallen op Anthony Fiumara. Deze Tilburger van geboorte en sinds kort ook docent aan Fontys Conservatorium  is tot eind 2019 de stadscomponist van Tilburg. Zijn functie begint in september 2018.

Op zijn 19e vertrok hij uit Tilburg en naar Amsterdam want in de jaren ’80 heerste grote werkloosheid in de stad. Veel jonge mensen die klaar waren met hun studie zochten destijds werk buiten Tilburg. Inmiddels is Anthony Fiumara terug als docent en stadscomponist.

Radio 4 had woensdag 11 juli 2018 een kort telefoon-gesprek met Anthony Fiumara:

“Ik vind het een ontzettend leuk idee, om stadscomponist te worden. Ik ben heel erg vereerd. Ik heb een hele hoop plannen en ben er al mee bezig. Ik zie vooral mogelijkheden om nieuwe klassieke muziek de stad in te brengen.  Eén van de plannen is om elke maand na het luchtalarm een soort van muziek-alarm te brengen via het carillon van de Heikese Kerk.”“Daarnaast wil ik ook scholieren benaderen en betrekken bij moderne klassieke muziek. Veel plannen zijn er al, maar moet nog allemaal concreet worden.”

“Toen ik vertrok uit Tilburg (1986)  was er grote kaalslag in de stad. Een industriestad zonder industrie. Nu bruist de stad als nooit tevoren. Ik ben vereerd om nu als Stadscomponist hier aan bij te dragen.”

De stadscomponist is een project van Geert van Boxtel. Hij is door de provincie Noord-Brabant aangesteld om klassieke muziek bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Als stadscomponist krijgt Anthony Fiumara de opdracht klassieke muziek te verlevendigen en de presentatie te vernieuwen. Dat moet leiden tot nieuwe composities, evenementen en nieuwe samenwerkingen.

Anthony Fiumara (Tilburg, 1968) studeerde muziekwetenschap in Utrecht en werkte jaren als muziekjournalist voor onder andere Trouw. Tot de opheffing in 2009 was hij artistiek leider van Orkest De Volharding en hij stond aan de wieg van zowel het OUTPUT Festival voor elektrische gitaar in hedendaagse muziek als het cross-over-ensemble Lunapark.

In 2016/2017 was hij Composer in Residence bij het Noord Nederlands Orkest. In 2017 Composer in Focus bij November Music. Anthony schreef o.a. voor Ensemble Musikfabrik, Slagwerk Den Haag, Temko, Holland Baroque, Ralph van Raat, Aart Strootman, Tom Sanderman.

Mobiele versie afsluiten