Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburg Trappers vreest faillissement en vraagt gemeente om financiële steun

Voorzitter Gerard Zeebregts: "Met hangen en wurgen kunnen we het seizoen afmaken. Meer zit er niet in."

Dat ijshockeyclub Tilburg Trappers in financieel zwaar weer zit, dat wist Gerard Zeebregts al toen hij in juli van 2010 aantrad als voorzitter. Hij nam destijds deze positie over van Frans van Dommelen, die deze functie niet met zijn raadszetel kon en wilde combineren. In oktober van 2010 liet de club weten dat ze geen geld aan de gemeente Tilburg zou vragen, maar alleen om mee te denken over mogelijke oplossingen. Wethouder Jan Hamming (PvdA) stemde daar namens de gemeente mee in. Afgesproken werd dat er elke twee maanden een overleg zou zijn tussen de gemeente en het bestuur van Tilburg Trappers over de financiële situatie en over verbeteringen. Met name de opbrengst van de horeca in de ijshal valt erg tegen.

Eind november liet voorzitter Zeebregts weten alsnog om een financiële bijdrage aan de gemeente te willen vragen. Nadat acht jaar geleden de ijshockeyclub is gestopt met het geven van ijshockeyclinics, wil de club dit opnieuw zelf gaan aanbieden. De ijshuur en de verhuur van benodigdheden voor deze clinics levert de club per jaar ongeveer €50.000,- op. Het vrij schaatsen, dat voorheen in de ijshal gebeurde, is naar de naastgelegen Ireen Wüst-ijsbaan is verhuisd. Daarom wil Tilburg Trappers dat de huur van de horeca-ruimte in de ijshal omlaag gaat, aangezien de club nu €60.000,- per jaar minder omzet. Tilburg Trappers wil bovendien een vergoeding van €60.000,- voor investeringen die zij in de ijshal hebben gedaan en vergoeding voor de maatschappelijke activiteiten die zij heeft gedaan, net als voetbalclub Willem II. Bovendien wil hij dat de gemeente de schuld kwijtscheldt, die de club nog bij de gemeente heeft, namelijk €90.000,-.

Deze verandering in koers met de bijbehorende onduidelijkheden en “geruchten in de koffiekamer” zijn voor SP-raadslid Van de Camp aanleiding geweest om de wethouder om opheldering te vragen. Tijdens de commissievergadering ‘Maatschappij’ van maandag 24 januari 2011 werd dit probleem besproken in aanwezigheid van Gerard Zeebregts die zijn verzoek kwam toelichten.

Wethouder Jan Hamming liet weten geen enkele ruimte te hebben voor een financiële bijdrage en toonde zich niet gevoelig voor de argumenten: “Ik heb alle respect voor de erg goede organisatie, ook bij de Continental Cup en de bekerfinale van afgelopen woensdag. Er is het laatste half jaar goed orde op zaken gesteld bij de Tilburg Trappers en nog steeds is er veel hard werk nodig om de club overeind te houden. De Ireen Wüsthal is juist een extra kans om belangrijke wedstrijden naar Tilburg te halen. De Trappers hebben daardoor ook veel profijt van de Ireen Wüsthal. Verder is alles in het verleden in samenspraak gedaan met het bestuur van de Tilburg Trappers. Ook voor wat betreft het recreatief schaatsen, de horeca en andere zaken, alles is openlijk afgesproken. Niks is eenzijdig door de gemeente besloten. Uit onderzoek naar huurprijzen van andere ijshockey-accommodaties blijkt, dat de huur van de Tilburgse ijshal eerder aan de lage dan aan de hoge kant ligt, de meeste andere clubs betalen meer. Het is een zorgelijke periode maar het is niet onmogelijk om er uit te komen. Ik praat de zorgen niet weg, maar de puck ligt waar ie hoort en dat is niet op ons bordje.”

Voorzitter Gerard Zeebregts: “Met alle respect voor de wethouder; niet mee eens. We hebben een groot probleem en het valt niet mee. Met hangen en wurgen kunnen we het seizoen afmaken. Komend seizoen gaan we het niet meer redden. Dankzij het winnen van de bekerfinale en het binnenhalen van de Continental Cup gaat het nu iets beter. Door de economische crisis zijn ook sponsoren weggevallen en is onze begroting van €600.000,- per jaar teruggevallen naar €400.000,- per jaar.”

Lees ook:

Mobiele versie afsluiten