Site pictogram Tilburgers.nl

Tilburg Trofee voor Tilburgs Mannenkoor La Renaissance

Mgr. Johannes Babtista Bots stond aan de wieg van het Tilburgs Mannen Koor 'La Renaissance' - Foto 003729 Regionaal Archief Tilburg, van A.G. Schull

Het Tilburgs Mannenkoor ‘La Renaissance’ heeft vanmiddag de Tilburg Trofee ontvangen van de gemeente Tilburg, uit handen van burgemeester Peter Noordanus. De overhandiging vond plaats tijdens de receptie ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van La Renaissance.

De Zangvereniging La Renaissance is op 16 oktober 1911 opgericht. De oprichting vond plaats ‘onder de parochie van het Goirke’ met ondersteuning van de toenmalige pastoor/deken Mgr. Johannes Baptista Bots en enkele notabelen uit de parochie.

Meteen meldden zich een dertigtal zangers, die graag lid wilden worden. Hoewel er in die tijd op de Heuvel al meer dan 30 jaar een bloeiend mannenkoor bestond, te weten St. Caecilia, destijds hét mannenkoor van Tilburg en gelauwerd op vele landelijke concoursen. Er bleek ruimte voor nog een mannenkoor maar nu boven de spoorlijn. La Renaissance gedijt voorspoedig. Tijdens de oorlogsjaren zijn er maar weinig activiteiten, maar in 1947 wordt in Tilburg een groots festival georganiseerd, waaraan 39 verenigingen meededen en met maar liefst 120.000 bezoekers.

In de jaren daarna gaat La Renaissance op de operette-tour. Tijdens een periode van grote bloei in de jaren ’50 ontstond er gedurende een aantal jaren naast het Mannenkoor zelfs een Knapenkoor dat op het hoogtepunt uit 35 jongens bestond. Begin jaren ’70 werden complete opera’s uitgevoerd en begin jaren ’80 ging La Renaissance de weg op van Operette en Musicals.

La renaissance - foto van www.mannenkoor-la-renaissance.nl

Door middel van een enthousiast bestuur, trouwe koorleden, eigen repetitievoorzieningen, regelmatige optredens, concerten, koorreizen, uitwisselingen met andere koren en andere evenementen slaagt La Renaissance erin een levendige en bloeiende vereniging te blijven en steeds voldoende nieuwe leden aan te trekken. Door de jaren heen heeft het koor aan een groot aantal Tilburgers een bijzondere vrijetijdsbesteding geboden. Door zijn vele optredens en deelnames aan concerten heeft de Vereniging een belangrijke bijdrage geleverd aan het culturele leven in Tilburg en regio en heeft zich daarmee op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de stad.

 

Mobiele versie afsluiten